Изтекли документи описват за първи път затворническата система на Китай

...
Изтекли документи описват за първи път затворническата система на Китай
Коментари Харесай

Дисциплина и промиване на мозъци: Как Китай "превъзпитава" уйгурите?

Изтекли документи разказват за първи път затворническата система на Китай и стотиците хиляди промити съзнания на мюсюлмани, най-вече от етническата група на уйгурите.

Данните са получени от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), който работил взаимно със 17 медийни колегата, в това число „ Би Би Си Панорама” и „ Гардиън”, написа Би Би Си .
Снимка: icij.org - Screenshot
Разследването води до нови доказателства, които подкопават мнението на Пекин, че затворническите лагери, издигнати в района Синдзян, са с цел непринудено образование и подготовка срещу екстремизъм .

Според информацията към 1 млн. души, най-вече уйгури, са арестувани без присъда, излагани са на интензивна агитация и са били редовно наказвани .
Търговско напрежение сред Съединени американски щати и Китай Вашингтон включва китайски организации в забранителен лист поради обстановката с уйгурите
Китайският дипломат във Англия отхвърли истинността на документите и съобщи, че това са подправени вести.

В озаглавеното The China Cables ( " Китайските грами " - б.р.) следствие участва и 9 страници записка изпратена през 2017 година от тогавашния заместник-секретар на Комунистическата партия в Синдзян и почитан чиновник по сигурността до ръководителите на лагерите.
Снимка: Getty Images
В инструкциите категорично се акцентира, че лагерите би трябвало да се ръководят като затвори с висок режим на сигурност , със прецизна дисциплинираност , санкции и никакви бегълци.

Документите демонстрират и по какъв начин пандизчиите следват строго избран ред - по какъв начин спят, по какъв начин се подреждат на опашка, къде стоят, по какъв начин работят. Поставени са правила за пробуждане, миене, вървене до тоалетна, ястие, учене, спане, даже затваряне на вратата.

Наложена е каквато и да е възбрана рутината да се нарушава .
Полицай простреля стачкуващ в Хонконг При различен случай група продемократични протестиращи са запалили човек
Бележката разяснява, че примерните лагерници са получавали точки за своята „ идеологическа промяна, образование, подготовка и следване на дисциплината”.

Освобождават се тези, които се разкайват и признават извънредно незаконното, престъпно и рисково минало, което са имали.
Снимка: iStock
В други документи се показва, че единствено за 1 седмица през 2017 година над 15 хиляди души са постъпили в лагерите в Синдзян.

Експерти считат, че изтеклите данни би трябвало да бъдат употребявани в съда. „ Това са доказателства, демонстриращи гнусно нарушение на човешките права. Може да се каже, че всички арестувани са безусловно като движимости, подложени на душевен тормоз, тъй като не знаят какъв брой време ще прекарат в лагерите”, акцентира Софи Ричардсън от Human Rights Watch.
Убедителна изборна победа на продемократичните сили в Хонконг Според първите резултати опозицията получава 196 от 236 оповестени места в препоръките
„ Ню Йорк Таймс” написа, че това е втори забележителен теч на данни, обвързани с Китай и затворническата система на Пекин. По-рано през годината американската медия се снабди с 403 страници вътрешна информация , предадена от представител на политическата класа в Китай.

Целта беше да се затруднят китайските водачи, в това число и президента Си Дзинпин, да избягат от виновността си за всеобщите арестувания.
Снимка: Reuters
„ Доказателствата са разбираеми и цели. Това е завършек на играта за Пекин що става въпрос за покриването, отричането и половинчатите истини”, разяснява откривателя на лагерите и член на Фондацията за жертвите на комунизма във Вашингтон.

В страниците се съдържа и произнесена присъда за 10 години затвор за уйгур. Той е упрекнат в подбудителство на етническа ненавист и дискриминация – закононарушение с неразбираемо определение.

В лагерите са сложени и охранителни камери, които наблюдават лагерниците безусловно всяка секунда.
Снимка: Getty Images
Бивши пандизчии описват, че изискванията по освобождението от пандизите са били извънредно неразбираеми.

„ Влизаш в лагера с 1000 точки. Не можеш да спечелиш повече, в противен случай, губиш, в случай че се прозяваш или усмихнеш . Ако паднеш под 500 точки, оставаш още една година.”, споделя Рахима Сенбай, прекарал година в сходен лагер.

Други някогашни пандизчии са безапелационни, че пандизите целят да наложат честност към китайската страна и да промият мозъка , тъй че да се не помни за корените, Исляма и етническата принадлежност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР