Изтекли американски документи дават основание да се смята, че през

...
Изтекли американски документи дават основание да се смята, че през
Коментари Харесай

Гардиън: Британски командоси са действали в Украйна

Изтекли американски документи дават съображение да се счита, че през февруари и март тази година в Украйна са работили до 50 представители на английските сили за специфични интервенции, написа в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Британското издание акцентира, че от документите се образува визия, че през тези месеци в Украйна са работили представители на силите за специфични интервенции на разнообразни западни страни. В изтеклите документи се съдържат индикации, че е допустимо повече от половината от тези представители да са били британци. 

Не е ясно в какви действия може да са взели участие командосите и дали понастоящем броят им е същият.

От началото на войната в Украйна английското държавно управление не е разкривало информация за това, че бойци от подразделенията със особено предназначение може да са работили в Украйна. През юни 2021 година обаче английското посолство в Киев съобщи, че английски специфични елементи са провели взаимни подготвителни действия с украинските сили.

Британското министерство на защитата отхвърли да разяснява разкритията и да дава отговор на въпроси за допустимо наличие на английски военнослужещи в Украйна през последните месеци. Въпреки това министерството съобщи в обява в Туитър, че в изтеклите документи има съществени грешки. 

Документите, чиято достоверност не е доказана и от които се прави съмнение за наличието на английски военни в Украйна, са част от порцията изтекли разследващи документи на Съединени американски щати, които бяха оповестени на геймърската платформа " Дискорд " (Discord). Понастоящем източникът на документите продължава да е незнаен, отбелязва " Гардиън ".

По-късно през днешния ден английското министерство на защитата сложи под подозрение информацията за наличието на представители на английските специфични сили в Украйна, съобщи Франс прес.

Тази информация бе почерпена от хипотетични класифицирани документи на Съединени американски щати, изтекли в публичното пространство и за които Лондон споделя, че съдържат " съществени грешки ".

" Предполагаемите класифицирани документи на Съединени американски щати, чието приключване провокира огромен отзив, съдържат съществени грешки ", съобщи в " Туитър " представител на английското министерство.

" Читателите би трябвало да бъдат внимателни и да не се доверяват на изказвания, които може в последна сметка да възпроизвеждат дезинформация ", посочи представителят.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР