Изтеглянето на руските сили от Херсон няма да промени статута

...
Изтеглянето на руските сили от Херсон няма да промени статута
Коментари Харесай

Кремъл: Херсон остава част от Русия

Изтеглянето на съветските сили от Херсон няма да промени статута на региона, която Москва разгласи за част от Русия, откакто я анексира от Украйна. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от " Ройтерс ".

Русия претендира за своя територия Херсон и три други украински области, откакто през септември организира така наречен " референдуми ", които бяха отхвърлени от Киев и Запада като противозаконни и насилствени.

Песков акцентира, че статутът на Херсонска област е " избран и закрепен " и не са вероятни промени.

Той уточни, че задачите на съветската специфична военна интервенция в Украйна могат да бъдат реализирани посредством договаряния, само че посочи, че такива все още са " невъзможни " заради позицията на Киев.

Коментарът му идва, откакто по-рано тази седмица Киев съобщи, че изискванията, сложени от Москва за договаряния, а точно " признание на проваляне и загуба на територии ", не са допустими за Украйна.

В съветският министър на защитата Сергей Шойгу подреди на съветските сили да се изтеглят от южния град Херсон на западния бряг на река Днепър и да заемат отбранителния позиция на отсрещния бряг.

Въпреки оповестеното от Русия евакуиране от Херсон обаче, Киев позволи, че Москва може да лъже с избрана цел и изрази нерешителност за оповестеното евакуиране.

Украинското външно министерство дефинира този ход като поредна съветска димна завеса.

Спекулациите за изтеглянето от Херсон започнаха още преди повече от седмица, а на 3 ноември съветското знаме изчезна от постройката на Областната администрация. Голяма част популацията от десния бряг на Днепър беше евакуирано от Русия, в това число наложително.

Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР