Изтеглянето на ЧЕЗ от българския пазар е силен лош сигнал

...
Изтеглянето на ЧЕЗ от българския пазар е силен лош сигнал
Коментари Харесай

Зелените: Изтеглянето на ЧЕЗ е лош сигнал за икономиката и политическата среда

Изтеглянето на ЧЕЗ от българския пазар е мощен неприятен сигнал за капиталовия климат и политическата среда в България, се споделя в позиция на партия " Зелените ", публикувана във вторник.

" Липсата на интерес от конкурентни, опитни и разпознаваеми на световно равнище претенденти за този бележещ забележителен растеж частен бизнес значи, че България не се възприема като удобна дестинация даже от представители на консервативни и контролирани бизнес браншове ", разяснява партията.

" Зелените " споделят, че ЧЕЗ има цялостната независимост да избере покупател на бизнеса си, само че това е тест за българските институции, които би трябвало да ревизират състоятелността на този покупател, който ще ръководи стратегически за цяла България бизнес.

" Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало ясно и непоколебимо да отговорят на публичните подозрения за непрозрачна благосъстоятелност и скрити ползи, прозиращи зад незнайният фамилен бизнес от Пазарджик. Полезна насочна точка за нужните разбори и пълномощия на новия притежател на ЧЕЗ България би следвало да бъдат заложените още в предприватизационния развой критерии ", се споделя в позицията.

" Зелените " подлагат на критика изявлението на Бойко Борисов от Лондон, че Европейски Съюз би трябвало да трансформира АЕЦ " Белене " в районен план. Според партията тази позиция изпраща неверен сигнал към Балканите и Европейски Съюз по отношение на задачите и целите на България в основния стадий на междуинституционални договаряния по пакета " Чиста сила за всички ". " Зелените " споделят, че България би трябвало да се профилира в нишови високотехнологични браншове като дигитализацията на енергийната система и технологии за възобновими енергийни източници.

" Тази опция би била тотално унищожена с решението на държавното управление да използва капацитета на районното съдействие за да реанимира мъртвеца АЕЦ " Белене ", твърди се в позицията на партията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР