„Изтеглям министрите на „Има такъв народ“ и слагам край на

...
„Изтеглям министрите на „Има такъв народ“ и слагам край на
Коментари Харесай

Може ли Слави Трифонов да си изтегли министрите?

„ Изтеглям министрите на „ ИТН “ и поставям завършек на тази коалиция и тази мъка “

Това разгласи в изказване в профила си във Facebook водачът на партията Слави Трифонов. Какво значи това и допустимо ли е да се случи?

„ ИТН “ взе участие в четворната коалиция с четирима министри. Това са министърът на енергетиката Александър Николов, на районното развиване Гроздан Караджов, на външните работи Теодора Генчовска и на спорта – Радостин Василев. Първите две министерства са виновни за разпределянето на големи средства, както и за разрешаването на рецесиите с парите за пътища и прекъсването на съветския газ. Във външно пък е горещият картоф с решението за повдигането на българското несъгласие за участието на Северна Македония в Европейския съюз, изясняват от.

„ Причините, заради които тази коалиция не работи и заради които ние нямаме място в нея са две – Македония и обстоятелството, че в страната към този момент няма пари “, сподели Слави Трифонов.

Думите на Слави Трифонов наподобяват на фразата "разпореждам на ", с която управляваше някогашният министър председател Бойко Борисов. Как обаче се изтегля министър?

Какво може и какво не може Трифонов?

Формално Слави Трифонов не взе участие в ръководството на страната под никаква форма. Обикновено той осведоми за политиката на „ ИТН “ през Facebook.

„ Изтеглянето “ на министри не съществува като процедура в законодателството. Проверка на Свободна Европа сподели, че до този миг нито един от тримата министри не е подал оставката си. Но даже и това да се случи, това не го освобождава автоматизирано от поста.

Как е по закон?

Начинът, по който се назначават и освобождават министри е регламентиран в Конституцията. В нея работи екипният принцип при назначението и освобождението на държавно управление. В този смисъл министър председателят е този, който споделя с кого желае или не желае да работи. Той прави това пред Народното събрание, което гласоподава състава на държавното управление.

Това значи, че даже и министрите на Слави Трифонов да подават оставките си пред Кирил Петков, той е този, който би трябвало да реши дали и по кое време да ги внесе за гласоподаване в Народното събрание. В този смисъл един министър може да остане на поста си незнайно дълго време в оставка.

Казусът Георги Пирински

В българската политика има сходен проблем. През есента на 1996 година Георги Пирински подава оставка като министър в държавното управление на Жан Виденов. Това се случва на фона на тежка политическа и икономическа рецесия. Оставката на Пирински обаче не е придвижена за гласоподаване и той остава на този пост като „ министър в оставка “ в продължение на няколко месеца до рухването на целия кабинет Виденов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР