Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за предрочните

...
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за предрочните
Коментари Харесай

24 партии и 7 коалиции подадоха документи за участие в изборите

Изтече срокът за регистрация на партиите и обединенията за предрочните избори през октомври. Документи подадоха 24 партии и 7 обединения. Окончателният брой на участниците в изборите обаче може да е по-малък, в случай че се открият пропуски или някоя от обединенията направи промени. За съпоставяне - на последния парламентарен избор през ноември предходната година участваха 29 обединения.

Регистрираните партии и обединения могат да намалеят, в случай че се окаже, че събраните подписи за поддръжката им са недействителни или под 2500. Такива партии ще бъдат заличени. Това ще стане ясно на следващия ден при инспекцията и на последните подали документи обединения. Изненада може да има в искане за отвод от присъединяване в изборите.

" Другата допустима изненада може да бъде поднесена от коалиция, защото от през днешния ден тече 10-дневен период, в който обединението може да съобщи пред ЦИК смяна в състава и да се включи нова партия към обединението, която към този момент е записана в ЦИК или някоя от партиите в обединението да напусне състава на тази коалиция ", сподели Росица Матева, зам.- ръководител и представител на ЦИК, представена от Българска национална телевизия.

Подготовката за парламентарните избори върви по написан проект увери министърът на вътрешните работи. Според него на база на предходните избори проектът е извънредно обстоен и със периоди. Добавили са група за киберсигурност.

" За платен и манипулиран избор - сега работим като подобряваме оперативната работа в Министерство на вътрешните работи. Тя се движи на равнища потребление на СРС-та, потребление на информатори, които имат отношение към тези въпроси - оперативната работа беше занемарена. Усилваме тази работа като предварителна защита и оттова самите сигнали и активизирането на тези дейности ще се случи на по-късен стадий. Ще усилим оперативната работа и в задатък да приказваме с тези лица, които вземат участие или ще вземат участие в такива практики ", сподели Иван Демерджиев.

Партия " Атака " беше една от последните записали се за присъединяване в идващия парламент с упоритостта да влязат в него. Като главен съперник обрисуваха " Възраждане ". " Външни и вътрешни секрети общества сътвориха едно менте и го вкараха с 4,8 в последния парламент и ние сме длъжни. Нашият публичен дълг е да изобличим мнението, с цел да може хората да не се подлъгват ", сподели ръководителят на " Атака " Волен Сидеров.

Предстои да стане ясно дали " Продължаваме промяната " и " Демократична България " ще се явят дружно в коалиция и какви номера в бюлетините ще изтеглят кандидатите за 48-то Народно заседание.

Само записаните в период обединения от партии могат да подават заявки до 27 август за отразяване на промени, настъпили в състава на обединението - овакантяване на партия или включване на нова партия.

Изборният кодекс дава право на към този момент регистрирани за изборите да се откажат от присъединяване във вота и да бъдат заличени. Крайният период да се съобщи това е до 17.00 часа на 30 август.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР