Изтече срокът за кандидатстване за отсрочване на задълженията с до

...
Изтече срокът за кандидатстване за отсрочване на задълженията с до
Коментари Харесай

Деян Василев: Не е здравословно да има прекалено дълго удължаване на кредитната ваканция

Изтече срокът за кандидатстване за отлагане на отговорностите с до девет месеца.

Към края на февруари има 97 хиляди утвърдени заема за отлагане, като тази цифра по отношение на януари и декември не се усилваше фрапантно. Това, което се случи последната една година – семействата и бизнесите, които чакаха усложнения, желаеха тази пролонгация. Сега изтече последният период, само че не виждам вълна от нови претенции за пролонгация. Тези бизнеси и семейства, които са изпаднали в усложнения, с приключването на техния деветмесечен оптимален период ще би трябвало да стартират да заплащат.

Това разяснява в " Денят стартира " Деян Василев, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори в България.

На 23 март изтече срокът за искане на пролонгация.

" Бизнесите, които бяха наранени, желаеха още предходната година и техните девет месеца е прекомерно евентуално да са изтекли на 31 март или да изтичат идващите 30 или 60 дни. С приключването на периода заемите, които в този момент са третирани като постоянни от Българска народна банка, ще се види дали част от тях стават проблематични “, изясни Василев.

Към 28 февруари 13 хиляди предприятия са били утвърдени за обща стойност на техните отговорности - 6,4 милиарда лева, а 84 хиляди семейства за обща стойност – 1,8 милиарда лева

Василев съобщи, че се чака да има нарастване на проблематичните заеми. Но не е огромна вълна.

" Тези, които са поискали пролонгация, са го създали от дълго време. Едва ли последните дни е огромна вълната “.

Той добави, че има оживление на бизнес активността. Хората се оправят и ръководят бизнеса си в условия на пандемия. Засегнати са тези, които са теглили заеми, очаквайки мощен туристически сезон. За него, решението е да бъдат оставени тези бизнеси лятото да си създадат оборотите.

По думите му не е здравословно да има прекомерно дълго удължение на кредитната почивка. Тези проблематични бизнеси, в случай че са закъсали толкоз доста, няма да могат и да рестартират.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР