Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на ХИВвируса - вирусологът

...
Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на ХИВвируса - вирусологът
Коментари Харесай

Почина откривателят на СПИН проф. Люк Монтание

Изтъкнатият академик, нобелов лауреат и изобретател на ХИВвируса - вирусологът проф. Люк Монтание, е умрял през днешния ден, заяви dir.bg, цитирайки френското издание FranceSoir. Той си е отишъл на 89-годишна възраст в американската болница в Ньой сюр Сен.

Доктор Жерар Гийом - един от най-верните му сътрудници, заяви пред изданието, че проф. Монтание " си е тръгнал с мир, заобиколен от децата си ".

Люк Монтание беше биолог и вирусолог, само че на първо място човек със незабравим разсъдък, който живееше за науката. Освен че беше номиниран за Нобелова премия за медицина през 2008 година за откриването на вируса на СПИН, той работи с най-големите научни институти в света - почетен проучвателен шеф в CNRS, професор в Института Пастьор, шеф на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, шеф на проучвателен институт в Jiao-tong University в Шанхай.

Проф. Монтание поддържаше Академията на науките, както и Националната здравна академия посредством своите проучвания в продължение на доста години. За това той е получил безчет награди и самопризнания, написа френското издание. Проф. Монтание свидетелства пред либийския съд в отбрана на българските медици, наказани от режима на Муамар Кадафи за заразавянето на 400 деца със СПИН.

Според него болестта в детската болница в Бенгази се е популяризирала преди българските медици да стартират работа там и е траяла и след тяхното задържане.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР