Изтъкнатият продуцент и носител на два Оскара Бранко Лустиг е

...
Изтъкнатият продуцент и носител на два Оскара Бранко Лустиг е
Коментари Харесай

Светът на киното потъна в скръб

Изтъкнатият продуцент и притежател на два Оскара Бранко Лустиг е умрял през днешния ден в Загреб на 88 години, оповестяват международните информационни организации.

Лустиг е роден в Осиек през 1932 година Заради еврейския си генезис през Втората международна война е бил в концлагерите Аушвиц и Берген-Белзер.

Повечето членове на фамилията му са изчезнали в концлагерите из цяла Европа. Неговият опит от лагерите е вграден във кино лентата на Стивън Спилбърг "Списъкът на Шиндлер ".

В началото на 50-те години е следвал актьорско майсторство в Театралната академия в Загреб. В кариерата си е взел участие в основаването на над 100 хърватски и задгранични кино лентата.

През 1983 година отпътува за Съединени американски щати. Получил е Оскари за "Списъкът на Шиндлер " на Стивън Спилбърг /1993/ и "Гладиатор " на Ридли Скот /2000/, за който е награден и със Златен глобус.

"Моят номер е А3317. Дълъг е пътят от Аушвиц до тази сцена. Умирайки, те ми оставиха завет - в случай че оживея, да описвам какво е било ", сподели Лустиг, когато получи Оскар за най-хубав продуцент за "Списъкът на Шиндлер ".

Преди 10 години Лустиг реши да се върне в Хърватия. Тази година той бе разгласен за почетен жител на Загреб.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР