Изсветляване - под това мото преминава опитът на управляващите да

...
Изсветляване - под това мото преминава опитът на управляващите да
Коментари Харесай

Регулирането на Airbnb: офлайн предизвикателствата пред онлайн бизнеса в България

Изсветляване " - под това мото минава опитът на ръководещите да контролират набиращите известност онлайн платформи за краткосрочно отдаване на парцели.

В последните две години уеб сайтът Airbnb, който закупи известност по света с евтините, предлагани съвсем на другарски принцип парцели, които се ангажират единствено с натискане на един бутон и въвеждане на данните от банкова карта, претърпя същински взрив и в България. Предлаганите в София парцели се усилиха три пъти за две години и половина. Това може да изясни желанието на управляващите да вкарат бизнеса в ясни законови рамки и да обезпечат заплащането на налози, както вършат доста други страни. Необясними обаче остават поредност от дейности - от това, че за следващ път промени се вършат не непосредствено, а индиректно - през различен закон, без да се съобразят несъответствията с други държавни регулации и без ясни планове за финансовия резултат от упражнението и с подготвеност за още промени " в придвижване " до окончателното утвърждение от Народното събрание.

Две напред, едно обратно

Както и доста други хрумвания в последните години, и тази за регулацията на онлайн платформите като booking и airbnb върви в ритъма " две напред, едно обратно ".

Преди малко повече от година на среща на европейските отраслови министри министърът на туризма Николина Ангелкова предложи основаване на общоевропейско законодателство, което да задължава тези платформи да оферират единствено категоризирани обекти. След острата реакция по концепцията й в България изясни, че имала поради не нова регулация, а изваждане от сивата стопанска система тези парцели. Оттогава по тематиката на процедура легна безмълвие - полемики не е имало, опити на ръководещите да регламентират този бизнес - също.

Допреди седмица, когато през проектозакона за бюджета за 2020 година се промъкнаха промени в Закона за туризма, импортирани от водача на НФСБ Валери Симеонов и ръководителя на бюджетната комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова. Те плануват тези парцели да минат през категоризация като хотелите и къщите за посетители. (Подробности тук).

Интересен подробност е, че текстът минава през главата на отрасловото министерство, чийто началник Ангелкова беше в открит спор с Валери Симеонов, до момента в който той беше вицепремиер и отговаряше и за туризма. Двамата се разминаваха на практика по всички значими тематики в бранша. Менда Стоянова отхвърли да разяснява кой и за какво е дал концепцията за текстовете. От Министерството на туризма не дадоха отговор на въпроса на " Дневник " дали импортираните промени са били съгласувани авансово с тях. В понеделник вечерта обаче ведомството излезе с позиция, че поддържа изцяло направените оферти от двамата депутати. Тя не е оповестена на институционалния уебсайт, само че беше оповестена в електронното издание на вестник " 24 часа ".

Няколко дни откакто планът на двамата депутати доби гласност и беше подложен на критика от туристическия отрасъл и притежатели на парцели, вносителите дадоха крачка обратно. В сряда пред публицисти в Народното събрание Валери Симеонов разгласи, че към момента се обмисля каква да е регулацията, като позволи да има единствено регистрация, с цел да не се утежнява бизнесът с тежки процедури (изказването му четете тук). По-късно и Стоянова уточни, че евентуално ще се вкара единствено регистрационен режим. За момента няма пояснение какви правила би включвал той какви отговорности ще вмени на притежателите на парцели.

Само малко ред

Вносителите отхвърлят всевъзможни паралели със ориста на различен основен бизнес от така наречен споделена стопанска система - " Юбер ", който в последна сметка бе неразрешен в България от Комисията за защита на конкуренцията след митингите на обичайните превозвачи.

Пред " Дневник " Менда Стоянова разгласи, че сега тези парцели " са на сиво, напряко са на черно ", не заплащат туристически налог, крият доходи, не заплащат налог облага, не заплащат Данък добавена стойност, в случай че са стигнали прага за регистрация по него, и на процедура са в сивия туристически бранш. (Цялото й мнение можете да видите тук.) Същата теза пази и Валери Симеонов.

Дай ми звезда

Категоризирането - в каквато версия са към този момент законовите промени, е процедура, през която минават всички хотели, къщи за посетители и жилища. Категорията на мястото за настаняване демонстрира какви услуги предлага то и има директно отношение към цените му. За местата с по-малко от три звезди се произнасят общините, а за хотелите с повече звезди, апартаментните комплекси, вилните селища, туристическите селища и вилите - отрасловото министерство.

 Регулирането на Airbnb: офлайн провокациите пред онлайн бизнеса в България
© Цветелина Белутова, Капитал

Това значи, че в случай че се стигне до категоризация на предлаганите в онлайн платформите парцели, с това ще бъдат натоварени общините и най-много Столичната община, където са съсредоточени най-вече места за настаняване от този вид. Процедурата е относително елементарна. Заявлението за категория и всички изисквани документи се подават в деловодството на общинското дружество " Туризъм " или онлайн, обясниха от сдружението пред " Дневник ". От информацията на уеб страницата на предприятието се вижда, че таксата е 10 лева на легло, а разглеждането на документите трае до 14 дни. Ако няма проблеми за премахване трябвало за това време да завърши процедурата, която приключва с издаването на заповед за категория.

Администрацията против цифровия бизнес

За Борис Павлов, основател и управител на Flat Manager, която ръководи 130 жилището в София, Пловдив, Варна, Бургас и Букурещ, концепциите на ръководещите са опит една цифрова услуга да се върне към хартиената действителност.

" Ако осъждам по опита с " Юбер ", не виждам добре на плана. Не виждам причина България, която се стреми да бъде цифрова столица на Европа, да не разрешава най-големите явления в цифровата стопанска система. Създават се предпоставки за възбрана на всички нововъведения, които идват извън ", счита той. Според него заявената от вносителите съществена цел - да се съберат повече доходи в бюджета от туристически такси, няма да се извърши. А притежателите на тези парцели и в този момент заплащат приход от наем. Подобно мнение показаха и други специалисти, напомняйки, че заплащанията в онлайн платформите за наемане са напълно електронни и рискът от укриване на получени " на ръка " пари е доста по-малък.

Закон против закон

Павлов вижда доста евентуално проблематични обстановки от оповестените промени, в това число поради несъгласия с други настоящи законови разпореждания. Подчертава, че промените би трябвало да се съгласуват със Закона за устройство на територията и дава образец по какъв начин поради разминавания с него общината в София отказала да категоризира парцел в жилищна постройка и даже желала да го спре от употреба, а въпросът няма решение към този момент 2 години.

 Регулирането на Airbnb: офлайн провокациите пред онлайн бизнеса в България
© Цветелина Белутова, Капитал

Прогнозира усложнения и със Закона за туризма. Посочва, че не е реалистично, да вземем за пример, да се чака жилища в жилищни здания да имат изискваната по закон рецепция. Друго обвързване - за табела с ценоразпис, пък непосредствено опонира на концепцията за отдаване на парцели за краткосрочно настаняване, при които цената се трансформира непрестанно и зависи от голям брой фактори. Като идващ нонсенс Павлов показва задължението на парцела да се слага табела с данни за ръководещия го, доколкото импортираните в този момент промени позволяват притежател към този момент да е освен компания, само че и физическо лице.

Павлов дефинира като " рисков казус " предлагането посредством разпореждане от съда по искане на министъра на туризма да се стопира достъпа до платформи, които оферират парцели в нарушаване на предлагания закон, в случай че той стане действителност. " Facebook " също дава опция за наемане. И него ли ще забранят? ", попита риторично той.

Вносителят Менда Стоянова, опонира, че не вижда нищо скандално в текста и се аргументира по този начин: " В момента за една касова записка Национална агенция за приходите може да запечата краткотрайно един обект. Това обаче не може да се случи, в случай че някой различен не извършва закона ". Днес пред публицисти тя разви тезата си, че това е методът да се управлява бизнес, който работи онлайн и добави, че измежду уеб страниците за наемане на парцели има и много български. Преглед на претекстовете към плана им с Валери Симеонов демонстрира, че там са изредени главно световни платформи.

Срещу несъразмерната регулация, каквото съставлява взимането на категория, възрази и Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА). " Безспорно е, че всеки, който генерира приходи, би трябвало да заплаща налози за това и да издава съответните финансови документи. Но това не значи, че би трябвало да се влиза в най-строгата форма на регулация ", съобщи ръководителят на организацията Даниела Стоева. В този тип настаняване тя вижда предпоставки за развиване на градския туризъм в България.

Засега показаните в Народното събрание партии, отвън тези на вносителите, не са коментирали плана. В сряда следобяд против него се разгласи " Демократична България ". Тя е срещу предложенията за възбрана на издание на некатегоризирани обекти в новаторски туристически платформи като Airbnb и Booking и произлизащите от това ограничавания за самите платформи. Но в това време регистрира потребността от равнопоставеност на пазарните участници. Цялата позиция можете да прочетете тук.

Регулирай това

Проектът на Стоянова и Симеонов, който се чака в последна сметка да бъде утвърден под една или друга форма, не е изолиран опит за регулация на парцелите за кратковременен наем. Подобни хрумвания се разискват и в други европейски страни.

През пролетта Гърция разгласи, че приготвя сходна регулация. Причината - лавинообразно възходящият брой на парцели за краткосрочно отдаване е довел до мощен растеж в цените на дълготрайните наеми, защото доста жилища са минали към онлайн сегмента.

В края на октомври пък Община Виена разгласи, че стартира нова общоевропейска атака за разработване на ясни правила за бизнеси като Аirbnb. Промените би трябвало да задължат онлайн платформите да дават данните за отдаването чартърен на локалните управляващи. Общината акцентира, че схваща смисъла на туризма като източник на приходи и на претовареност за локалните, само че не има вяра, че компаниите на този пазар би трябвало да бъдат освобождавани от регулации.

Охлаждане на пазара

Близо 1000 са парцелите, които се оферират единствено в София през booking, а близо 3 хиляди са в airbnb. Макар и по-малко, места за настаняване има и в останалите по-големи градове и известните туристически дестинации. Вносителите на плана към този момент нямат концепция какви доходи биха могли да обезпечат от тях на централния бюджет. Според Менда Стоянова резултатът ще е забележим за общинските бюджети, а тезата й звучи в унисон с неколкократно отправяните в последните седмици от премиера и финансовия министър апели към общините да вдигнат локалните налози и такси, с цел да си обезпечат финансов запас, вместо да чакат на централния бюджет.

Според Борис Павлов за последните две години и половина предлаганите съответно в airbnb парцели са нарастнали три пъти. В последно време обаче растежът на жилищата, които се отдават по този метод, а не са на пазара на дълготрайни наеми, се е забавил доста. За третото тримесечие годишният растеж е 15%, по негови данни, до момента в който през 2018 година е бил 33%, а миналата - 100%. Това се дължи на насищането на пазара и се чака забавянето да продължи до момента в който останат единствено най-конкурентните оферти.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР