Изстудената вода е две течности в едно. До този извод

...
Изстудената вода е две течности в едно. До този извод
Коментари Харесай

Изследователи откриха ново състояние на водата

Изстудената вода е две течности в едно. До този извод са стигнали американски откриватели, откакто са направили първите измервания на течна вода при температури много под естествената ѝ точка на заледяване. Резултатите от изследването са оповестени в списание "Science ".

Като химическо вещество водата към момента не е изцяло изучена. Учените от време на време я назовават най-загадъчното вещество на Земята.

Водата има още едно забавно качество – замръзва доста "неохотно ". За началото на втвърдяването ѝ тя постоянно се нуждае от кристализационни ядра – суспендирани частици от минерален или органически генезис.

Изследователи от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати взеха решение да ревизират, в случай че няма такива частици, до каква температура водата ще остане течна.

Известно е, че водата може да участва в облаците под формата на преохладени капчици даже при доста ниски температури, а по-късно, когато от върха, от най-високите и хладни пластове, в тези облаци попадне тънък мразовит прахуляк, капките мигновено кристализират и падат на земята под формата на ледени зърна или градушка.

Учените разрушили в лаборатория тънкия мразовит филм с лазер, създавайки преохладена течна вода и по-късно благодарение на инфрачервена спектроскопия наблюдавали всички най-малки стадии от нейните трансформации в температурния диапазон от 135 до 245 келвина – от минус 138 до минус 28 градуса по Целзий.

На стоп-кадрите от фазовите положения учените видели, че по време на преохлаждането водата се кондензира в плътна течна фаза, която продължава да съществува по едно и също време с нормалната течна фаза. В този случай делът на течността с висока компактност бързо понижава, когато температурата се увеличи от 190 до 245 келвина.

Авторите на изследването са първите, които пробно потвърждават, че изстудената вода може да бъде в устойчиво двуфазно положение течност-течност, а фазовото съответствие варира според от температурата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР