Изстрелването от Иран на повече от дузина ракети по ръководените

...
Изстрелването от Иран на повече от дузина ракети по ръководените
Коментари Харесай

Иран е по-слаб от САЩ във военен план затова залага на косвената конфронтация с тази суперсила

Изстрелването от Иран на повече от дузина ракети по ръководените от Съединени американски щати сили в Ирак стана след години на подготовка за борба с неговия зложелател - суперсила с по-голяма и по-модерна военна мощност.

Заливната страна разполага с повече от 500 000 души постоянна войска, в това число 125 000 членове на елитното ѝ звено - Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР), се споделя в миналогодишен отчет на Международния институт за стратегически проучвания. Но интернационалните наказания и рестриктивните мерки за импорт на оръжие пречат на Иран да създава или купува по-съвременни оръжия.

За да компенсира този дисбаланс, Иран създаде асиметрични средства за отговор - балистични ракети, смъртоносни дронове и мрежа от съюзнически милиции в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен, с изключение на всичко друго, с цел да може да предизвиква вреди, заобикаляйки обичайното полесражение.
" Ако се води стандартната война, те щяха да са изцяло разрушени ", сподели някогашен английски боен пълководец, поискал да остане неизвестен, имайки поради чувствителността на въпроса. " Конвенционалните им сили са доста, доста разпръснати и много остарели, също така с остаряло въоръжение. Те харчеха всичките си средства за качества за асиметрични офанзиви. В това отношение са доста добре готови ".

До през вчерашния ден тактиката бе да не се стига до директен спор със Съединени американски щати, откакто напрежението се повиши, откогато Вашингтон излезе от многостранната нуклеарна договорка през 2018 година и възобнови глобите си.

Съперникът от Залива - Саудитска Арабия наскоро усети какви вреди могат да бъдат нанесени с ракети и дронове, откакто удар против петролните ѝ обекти предходната година за малко понижи продукцията ѝ на половина и блокира 5 % от международните доставки на нефт. Рияд и Вашингтон упрекнаха Иран, че обвързван с офанзивата, нещо, което Техеран отхвърля.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР