Изстрелването на орбиталния телескоп Джеймс Уеб е планирано за 18

...
Изстрелването на орбиталния телескоп Джеймс Уеб е планирано за 18
Коментари Харесай

НАСА оповести кога ще изстреля заместника на "Хъбъл"

Изстрелването на орбиталния телескоп " Джеймс Уеб " е планувано за 18 декември от Френска Гвиана, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на НАСА.

Телескопът от ново потомство ще бъде изведен на орбита с ракета " Ариан-5 ". След като се отдели от нея, той четири седмици ще се движи към дестинацията си - втората точка на Лагранж. Тя е четири пъти по-далече от Земята, в сравнение с Луната - на 1,5 млн км от противоположната страна на Слънцето.

" Джеймс Уеб " е взаимен план на НАСА, Европейската галактическа организация (ЕКА) и Канадската галактическа организация. НАСА е вложила в него 8,8 милиарда $, ЕКА - 815 милиона, в които влиза цената на ракетата и изстрелването, а Канадската галактическа организация - 165 милиона $.

Орбиталният телескоп е кръстен на името на Джеймс Уеб, началник на стратегия " Аполо ", изпратила хора на Луната. Той би трябвало да размени галактическата обсерватория " Хъбъл ".

В разгънат тип телескопът " Джеймс Уеб " ще е колкото тенис корт. Основното му огледало е с диаметър 6,5 м. " Джеймс Уеб " ще учи най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, и ще търси евентуално обитаеми планети. Чувствителността му е три пъти по-голяма, в сравнение с предшественика му " Хъбъл ", изстрелян през 90-те години на предишния век.

Първоначално телескопът " Джеймс Уеб " трябваше да стартира работа през 2013 година, само че градежът му изостана доста от графика. Чак през ноември 2016 година приключи сглобяването на главните сегменти и беше оповестено, че стартират наземните проби. Очаква се телескопът " Джеймс Уеб " да работи 10 години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР