Изстрелването е предвидено за събота вечертаНАСА отстрани всички проблеми, попречили

...
Изстрелването е предвидено за събота вечертаНАСА отстрани всички проблеми, попречили
Коментари Харесай

„Артемис 1“ поема към Луната

Изстрелването е планувано за събота вечерта
НАСА в профил всички проблеми, попречили на старта в понеделник

Капсулата “Орион ” ще прекара съвсем 38 дни в космоса

Звездите започнаха да се подреждат за изстрелването на новата ракета на НАСА към Луната в събота, 3 септември, с помощта на обнадеждаващите метеорологични прогнози и разрешаването на механически проблеми, които предизвикаха закъснение на изстрелването по-рано тази седмица, съобщи Агенция Франс Прес. Излитането е планувано за 14:17 ч. локално време (20:17 ч. по Гринуич) от галактическия център Кенеди във Флорида, само че прозорецът за политане ще остане отворен през идващите два часа, в случай че е належащо.

Шансът за удобно време през този времеви прозорец е 60%. “Времето наподобява добре ” и не се чака да попречи на изстрелването, увери по време на конференция Мелъди Ловин, отговаряща за разбора на прогнозата за времето. НАСА също работи от понеделник за премахване на техническите проблеми, довели до анулацията на излитането в последния миг.

Първият се отнасяше до охлаждането на един от четирите съществени мотора, интервенция, нужна преди тяхното запалване. Като оставят част от криогенното гориво да изтече върху моторите, те последователно доближават мечтаната ниска температура.

Вторият проблем също бе позволен: теч, следен в понеделник при зареждане на резервоарите за гориво. “Успяхме да намерим това, което считаме, че е източникът на приключване, и да го изправим ”, сподели шефът на стартирането Чарли Блекуел-Томпсън. Мисията “Артемис 1 ” е тестов полет без астронавт на борда.

Ако бъде изстреляна сполучливо през днешния ден, капсулата “Орион ” на върха на ракетата ще прекара съвсем 38 дни в космоса. Тя ще бъде спусната в орбита към Луната, откакто се приближи до повърхността є единствено на към 100 км. Именно на този транспортен съд ще се качат астронавтите в бъдещето - в това число първата жена и първият цветнокож човек, които ще стъпят на Луната, най-рано през 2025 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР