Изслушването на премиера и службите за вчерашното изгонване на 70

...
Изслушването на премиера и службите за вчерашното изгонване на 70
Коментари Харесай

Без ДДС за хляб и брашно, цигарите няма да поскъпват, мерките за работодателите - неясни

Изслушването на премиера и службите за вчерашното изпъждане на 70 съветски дипломати и чиновници от България забави окончателното приемане на актуализацията на бюджета на Републиката за 2022 година. Депутатите няма да се върнат в залата довечера, с цел да продължат работа и съвещанието бе отсрочено за на следващия ден.

Днес маратонът стартира още в 9 часа и до 18 ч. бяха признати едвам данъчните закони, т.е. остава по-голямата част от текстовете.
Данъчни промени
Днес депутатите одобриха, че акцизът върху електричеството, втечнения нефтен газ и природния газ ще бъде отстранен до 30 юни на 2025 година. Промяната бе прокарана през Закона за акцизите и данъчните хранилища. Идеята е мярката да стартира да работи незабавно - от първи юли.

Освен това доставките на електричество и на природен газ за централно отопление ще бъдат и с понижен Данък добавена стойност - от 20 на 9%. Тази мярка ще работи пък доникъде на 2023 година.

В секция " Акцизи " има и още една вест и тя е, че Народното събрание отхвърли да усили данъка за цигарите. Предложението бе на Министерски съвет и съгласно финансовото министерство страната щеше да събере спомагателни 100 млн. лева от новите суми. Очакването бе, че цената на кутия цигари щеше да скочи с сред 20 и 25 стотинки.

Най-важната мярка обаче бе препоръчана от депутати на до неотдавна ръководещата коалиция - Мартин Димитров и Георги Ганев от Демократична България, Любомир Каримански от Има Такъв Народ, Искрен Митев от Политическа партия и Румен Гечев от Българска социалистическа партия. С нея се одобри, че народните представители ще подтикват конкуренцията при данъчно-акцизните хранилища на пазара на горива.

Приетото предложение споделя, че лицензираните складодържатели ще са длъжни да афишират пред Агенция " Митници " всеки ден до 19 ч. свободните или несвободните си дневни потенциали. От своя страна организацията ще афишира това на своя уебсайт най-късно до 9 ч. на другия ден.

Както при множеството бюджетни процедури и през днешния ден не се размина без куриозни моменти. Този път обаче те ще ни костват към 10 млн. лева на година, поради решението да се отстрани Данък добавена стойност освен за хляба - което бе предстоящо, само че и за брашното. Това стана поради сбъркано гласоподаване от страна на Антоанета Цонева от " Демократична България ".

За благополучие на финансовия министър депутатите отхвърлиха настояването на ГРБ за понижаване на Данък добавена стойност върху плодове, зеленчуци и живи животни. Бившите ръководещи желаеха да се резервира и ниската ставка за доставките на бира и вино в заведенията, само че и тази концепция не бе прокарана.

Въпреки това обаче, продължаващото разтрошаване на единната ставка за налог добавена стойност е реалност. Тя бе стартирана от държавното управление на ГЕРБ, което направи отстъпка първо за ресторантьорите, след това за книгите и детските артикули.
Раздуването
Когато Министерство на финансите показа плана за актуализация на републиканския бюджет, опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, го скъса от рецензиите в две съществени посоки - прекомерно висок недостиг и висок дълг. Тоест - прекомерно доста разноски.

Именно с тези причини бе импортиран и вотът на съмнение, който смъкна държавното управление. Между двете четения обаче и двете обединения направиха куп оферти за увеличение на разноските. По време на второто четене в бюджетна комисия новото болшинство, в което с изключение на ГЕРБ и Движение за права и свободи влизат и " Възраждане " и " ИТН " гласоподаваха стремително нарастване на парите, които страната ще раздаде и по този начин общите разноски набъбнаха с съвсем милиард лв..

Символно за вота и за действителната обстановка с парите на страната остана изявлението на Йордан Цонев от Движение за права и свободи:

" За нас не съществува риск за финансовото положение на страната. "

Според опозицията парите ще дойдат от нараснали вноски от Данък добавена стойност, повишен импорт и по-голям номинален размер на Брутният вътрешен продукт.

Предстои депутатите да се опитат да решат какво ще се прави с обезщетенията за цената на тока за бизнеса, тъй като през вчерашния ден бюджетна комисия отхвърли всички оферти.

Заседанието ще продължи на следващия ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР