Изслушването на Емил Кошлуков в конкурса за генерален директор на

...
Изслушването на Емил Кошлуков в конкурса за генерален директор на
Коментари Харесай

В СЕМ разкритикуваха репутационните щети от Кошлуков върху БНТ

Изслушването на Емил Кошлуков в състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия сподели ясни разграничителни линии сред членовете на Съвет за електронни медии във връзка с кандидатурата му за нов мандат.

Поне три от членовете на медийния регулатор дадоха да се разбере, че имат рецензии към репутацията му и свързват публичното неодобрение по отношение на Българска национална телевизия с неодобрение по отношение на Кошлуков като общоприет шеф.

Габриела Наплатанова цитира отчет на ОССЕ, в който се изрича мнение, че държавното управление на ГЕРБ е " наградило " Българска национална телевизия за " комфортната публицистична политика " през 2020 година, като е отпуснало средства за погашение на задължения към мултиплекса, и подсети на Кошлуков, че Българска национална телевизия беше " обстрелвана с яйца " по време на антиправителствените митинги.

В отговор той упрекна създателят на отчета в разпространяване на " погрешни изказвания " и не се съгласи, че държавното управление държи медията според, само че трансферира отговорността за митингите пред Българска национална телевизия на " политиците ".

" Винаги има такива напрежения, работата на шефа е да не позволява това напрежение да слиза по етажите. Трябва да го поема аз, само че сътрудниците да работят добре. Претенциите на политиците са съществували през цялата история. Нашата задача е тези искания да бъдат удържани ", беше коментарът му.

Пролет Велкова непосредствено разгласи, че не счита, че Емил Кошлуков дава отговор на едно от водещите условия за предстоящ общоприет шеф - публичен престиж.

" Не става дума за работата в последните години - има достижения, само че в по-далечната ви история и в качеството ви на програмен и общоприет шеф на Българска национална телевизия има доста пробойни. Има неясноти към управническия ви стаж в " Алфа ", партийна принадлежност към разнообразни политически обединения - включително такива, които изповядват идеологии, изцяло несъвместими с европейската принадлежност ", сподели Велкова, с което предизвика изненада от страна на Кошлуков.

" ТВ Алфа чия телевизия е и беше? ", попита риторично тя. Велкова разкритикува Кошлуков и за това, че в неговото ръководство " Българска национална телевизия не способства за възстановяване на медийната среда и положението на публичните медии и демокрацията ", както и за това, че той, в качеството си на началник, е бил глобен от предходния състав на Съвет за електронни медии.

" На мен ми е малко неудобно да приказвам за себе си, биографията ми и какво съм правил. Не бих си разрешил да разясня различен. Въпрос на образование. Но биографията ми от много време е на демократ, антикомунист и човек, който си отстоява мнението ", беше отговорът на Кошлуков.

Той отбрани решенията си да уволнява известни фрагменти на Българска национална телевизия в последните 3 години, макар че част от тях са възобновени на работа от съда поради нарушавания в процедурата. Сред тях е Боряна Пунчева, която Кошлуков наново упрекна в " несправяне с работата ", тъй като в продължение на 5 година малкия екран не провела сесия за финансиране на нови филми.

Симона Велева зададе серия от въпроси, вариращи от неналичието на гласност за изразходването на средства за външни продукции, до питания " Защо показахте междинен пръст в ефир през 2018 година ", или " Защо махнахте Сънчо ".

Въпросът ѝ " Как оценявате репутационното въздействие върху Българска национална телевизия от Вашата персона " накара Кошлуков да показва неспокойствие, като разгласи, че " не бих си разрешил да давам препоръки, в случай че съм на ваше място, тъй като не е възпитано ".

Кошлуков отхвърли да разгласи кой е най-големият рекламодател на Българска национална телевизия, макар експлицитния въпрос, не разяснява и за какво малкия екран към момента изостава фрапантно от комерсиалните медии в публицистични и новинарски формати, в които би трябвало да бъде конкурентна.

Соня Момчилова реши да смени тона по отношение на Кошлуков и направи " опит за леко опрощение " към него, като разгласи, че Съвет за електронни медии нямало да допусне " никакви описи " да оказват въздействие на решението на регулатора дали да го допусне до чуване - отпратка към писмото на група някогашни публицисти от Българска национална телевизия и интелектуалци против присъединяване на Кошлуков в състезанието.

Момчилова реши да насочи въпросите в друга посока - " за какво в програмното време вземат участие хора, които са обвързани и подвластни, които се стимулират от Неправителствени организации и тинк-танкове ".

Тук Кошлуков подсети с половин дума сериозния скандал от времето, в което той беше програмен шеф на БНТ1 и беше направил опит да се намеси в подбора на събеседници на " Денят стартира с просвета " по политически аргументи.

" Тези хора се показват като специалисти и жители. Имали сме и кавги с някои излъчвания, тъй като би трябвало да се изписва, в случай че членува в управлението на партия. Но е доста мъчно. Не можеш да знаеш всички организации и зависимости. Доверявам се на професионализма и опита на публицистите в Българска национална телевизия ", беше отговорът му.

Изслушванията в Съвет за електронни медии не престават втори ден, като за сряда е плануван изборът на претендент за ген. шеф.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР