Изследват още 140 храниБлизо една трета от изследваните храни, продавани

...
Изследват още 140 храниБлизо една трета от изследваните храни, продавани
Коментари Харесай

При 30% от храните има двоен стандарт

Изследват още 140 храни


Близо една трета от изследваните храни, продавани в супермаркетите в Източна и Западна Европа, се разминават значително по качеството си. Това демонстрират данните на Съвместния проучвателен център (СИЦ) на Европейската комисия.

20 от изследвани 64 храни са посочили основни разлики в състава, които не са направени забележими за потребителите, заяви еврокомисарят по правораздаването, отбраната на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова по време на съвещание на министрите на земеделието на страните от Европейски Съюз. Тя уточни, че Европейска комисия комисия към този момент е получила данни от 19 страни и сега се вършат проучвания на 140 продукта дали качеството им е еднообразно на пазара в Източна и Западна Европа.

Брюксел трябваше да разгласява резултатите от тестванията през ноември, само че неналичието на информация от част от страните отсрочи осъществяването на оценката. Йоурова не сподели по кое време ще бъдат оповестени резултатите от втората инспекция.

“Двойното качество не е мит. Ще чакам пояснения от производителите и търговците за разликите, когато те бъдат огласени ”, съобщи еврокомисарят. По думите й по-късно управляващите в обособените страни членки, където е открит двоен стандарт при храните, би трябвало да изискат от търговците да отстранят стоките с по-ниско качество или да обозначат това на етикета.

Преговорите по новото законодателство за отбрана на потребителите би трябвало да стартират през февруари.
Комисията по вътрешен пазар в Европарламента към този момент одобри промени в потребителския пакет, които плануват санкция от 10 милиона евро, или 4 на 100 от годишния оборот на компанията, в случай че се откри, че предлага храни с друго качество, предопределени за разнообразни страни.

Идеята е парите да остават в компенсационния фонд в съответната страна членка. Тя може да ги употребява за отбрана на ползите на потребителите или на наранени организации. Компаниите извършители ще влизат в черен лист с нелоялни търговски практики, който ще бъде въведен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР