Изследвания показват обратен ход и на цирозата.Лечението с новия модерен

...
Изследвания показват обратен ход и на цирозата.Лечението с новия модерен
Коментари Харесай

Тръгва най-успешната терапия за хепатит С

И зследвания демонстрират противоположен ход и на цирозата.

Лечението с новия съвременен препарат, които лекува хепатит С в 95 до 100% от случаите, ще стартира в средата на март. Това стана ясно от изявлението на Елена Тотева от НЗОК по време на научна конференция на гастроентеролозите. Тя изясни, че признатите от здравната каса критерии за лекуване всеки миг ще бъдат оповестени на уеб страницата на осигурителната институция и 15 дни по-късно лекарството „ влиза ” в постоянна приложимост.

Медикаментът беше включен в позитивния лекарствен лист в края на 2015 година и болните чакат с неспокойствие здравната каса да стартира да го реимбурсира, тъй като дава късмет за цялостно изцеление. В началото на 2015 година новите безинтерферонови препарати бяха утвърдени за приложимост по ускорена процедура първо в Съединени американски щати, след това и в Европа. Така се работи единствено за медикаменти с голямо значение за публичното здраве.

Лекарството дава резултат още втората седмица след началото на лечението, посочила практиката на водещите хепатолози у нас.

Заболяването се развива постепенно, само че има извънредно неприятна прогноза. Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава по кръвен път. В началото липсват признаци за проблем с черния дроб, по тази причина нормално той се открива чак в напреднала фаза.

Над 160 милиона души в света са инфектирани с вируса. В България те са към 110 хиляди, само че единствено 3 на 100 от тях се лекуват, като огромна част не се повлияват приемливо от досегашните лекарства.

Всички пациенти с хепатит С са подобаващи за най-новата терапия за това болестта, само че с преимущество ще стартира лекуването на пациентите в най-тежко положение, изясни проф. Людмила Матева, народен съветник по гастроентерология. Таблетките се одобряват от 3 до 6 месеца, като по-продължителният период е за пациенти в напреднал стадии на чернодробното заболяване. Предимство на новите лечения е, че са подобаващи за пациенти с цироза, за заболели с генотип 1, за такива, които минали чернодробна трансплантация, както и за пациенти, които са с изключение на с хепатит C са инфектирани и с ХИВ и за лекувани с опиоидна субстанция.

Гастроентеролозите разискаха и случаи на назад развиване на цироза вследствие на лекуването.

На въпрос на „ 24 часа ” дали средствата, предвиждани за лекуване на пациенти с хепатит С ще са задоволителни за налична на всички пациенти, гастроентерологът доктор Радин Цонев отговори, че лекарят се управлява в избора на терапия от медицинските критерии. Да не назначиш на пациент лекуването, от което се нуждае, значи да го дискриминираш, разяснява той.

Инфо: 24 часа

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР