Изследването на специфични антитела от клас IgG срещу SARS-CoV2 с

...
Изследването на специфични антитела от клас IgG срещу SARS-CoV2 с
Коментари Харесай

Официално становище на здравните ни власти за антителата срещу COVID-19

 Изследването на характерни антитела от клас IgG против SARS-CoV2 с два вида проби може да служи като маркер за отбрана против COVID-19 при препоръчаните критерии за употребяваните проби. Това заключи Експертният съвет по " Клинична имунология “ в мнението си за валидирани способи за количествено установяване, референти стойности, интерференции и значение на антитела против SARS-CoV2.

Преди дни здравните управляващи обявиха, че следва да вземат решение за това дали да се издава зелен документ на база проучване за антитела. Те оповестиха, че решението ще бъде взето на база мнение на специалистите. Припомняме, че все още зелен документ се издава на имунизирани против COVID-19, потвърдено преболедували вируса и хора с негативен тест за ковид.

За задачата могат да се употребяват оторизирани от FDA проби: количествено установяване на антитела против RBD на вируса при количество над 10 пъти от горната референтна граница, отразена в резултата от изследването; вирус-неутрализиращи антитела, измерени с  ELISA със стойност над 60% за вирусна инхибиция.

Интерферон-гама основаните проби за установяване на клетъчен имунитет против ковид също могат да дадат информация за защита.

Изследванията следва да се възобновяват на 90 дни при положение на потреблението им като документ за имунна защита против коронавирусна зараза.

Цялото мнение на Експертния съвет по " Клинична имунология “ може да видите  .

Експертният съвет по здравна компетентност " Вирусология " предлага проучването за антитела против SARS-CoV-2 да се извърши наново 3 месеца след първичното проучване, оповестяват от здравното министерство. В мнението се показва още, че според COVID-19 Diagnostic Testing Database на Съвместния проучвателен център към Eвропейската комисия към 03.11.2021 година има 595 теста с съдебна експертиза марка за разкриване на антитела против SARS-CoV-2. Тестовете са основани най-вече на имуноензимни и имунохроматографски способи.

При това обилие на проби сравнението и унифицирането на резултатите от тях е извънредно мъчно заради неналичието на стандартизиране на тестванията все още. Най-добър знак за съществуване на протективен антитялов имунитет е установяването на задоволително количество обезвреждащи антитела. Вече са създадени такива търговски проби (cPass), основани на сурогатен вирус-неутрализиращ тест.

Неутрализиращите антитела, които са ориентирани към спайк протеина (S) и най-много към рецептор свързващия сектор (RBD), обезпечават отбрана от заболяване. Засега не е прочут минималният предпазен титър на обезвреждащите антитела, предпазващ от заболяване от SARS-CoV-2. Според инструкциите на производителите над 20% инхибиция е нужна с цел да се интерпретира един резултат като позитивен. За да има действителна протективна стойност е нужна над 50% инхибиция като знак за умерена вирусна неутрализация.

Във всеки търговски тест за антитела са указани референтните граници на стойностите на проучванията за антитела. Специфичността на тестванията би трябвало да бъде над 90%, защото съществува пресечен имунитет против SARS-CoV-2 и ендемичните слабопатогенни коронавируси (OC43, 229E, NL63 и HKU1). При липса на задоволителна сензитивност и специфика на теста са вероятни са подправено негативни и подправено позитивни резултати.

След прекарана зараза със SARS-CoV-2 характерните антитела се резервират в серума най-малко 6 месеца. При извършено проучване за антитела против SARS-CoV-2, посочило позитивен резултат, ще бъде належащо да се извърши наново проучване след 3 месеца за определяне съществуване / неявяване на антитела.

Двете проучвания би трябвало да се извършат с един и същи тест, с цел да могат да се сравнят резултатите. Ако не се откри забележителен спад в равнищата на антителата би трябвало да се организира последващо проучване след към 3 месеца. При липса на антитела при второто проучване е належащо лицето да се имунизира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР