Изследването е проведено в периода 30 май - 7 юни

...
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": ГЕРБ губи подкрепа заради санкциите на САЩ срещу корупцията, но още е първа

Изследването е извършено в интервала 30 май - 7 юни 2021 година от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна.
ГЕРБ търпи вреди и спад в електоралната поддръжка след глобите на Съединени американски щати по закона " Магнитски " и концентрацията на още кавги към наследството от ръководството й, само че все пак към този момент остава първа мощ с нежна преднина от 2% пред групировката на Слави Трифонов " ИТН " (ИТН). Българска социалистическа партия е трета, само че изостава към този момент с съвсем 4% зад Има Такъв Народ и има неголяма преднина пред " Демократична България ", която се утвърждава устойчиво като четвърта мощ. Това сочат данните на " Алфа Рисърч " от изследване, правено в интервала 30 май - 7 юни и оповестено през днешния ден.

Според социолозите и идващият парламент ще е фрагментиран и конфигурацията от най-малко шест партии най-вероятно ще се повтори, като националистите по-скоро остават отвън него, даже след повторното си обединяване. Силно евентуално е обаче този път партиите на митинга да са с по-добри позиции и по-успешно да опитат да отговорят на упованията на болшинството българи идващия парламент да излъчи държавно управление.

" Алфа Рисърч " е втората огромна организация, която разгласява електорални настройки за вота на 11 юли след " Маркет линкс ", като двете излседвания демонстрират известни разлики при поддръжката за главните партии, изборната интензивност и отношението към служебния кабинет.
Кой в каква форма ще се излезе на изборите
След оповестяването на глобите на Съединени американски щати вотът за ГЕРБ понижава с 2% , което е най-същественият му спад за толкоз къс интервал. За момента изолацията и офанзивите против ГЕРБ водят до спад, само че не и до срив в поддръжката му, считат от " Алфа Рисърч ". Доскорошните ръководещи губят позиции, с изключение на в София, към този момент и в регионалните градове. Твърдите им симпатизанти са мощно мобилизирани, само че по-широката външна страна може и да не отиде до урните. Отсъствието на Има Такъв Народ от медиите и обществените диспути в интервал, в който имаше засилен интерес към открити полемики, не разрешава на партията да разшири доста позициите си , а доближаването на резултатите с ГЕРБ се дължи главно на отлив на поддръжка към партията на Борисов, в сравнение с пробив на Има Такъв Народ. Неяснотата, съгласно социолозите, сe усилва и от спорните сигнали за бъдещата роля на Слави Трифонов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР