Изследването е финансирано и реализирано от bTV и Маркет линкс

...
Коментари Харесай

"Маркет линкс": Разликата в подкрепата за ГЕРБ и "Има такъв народ" е вече под един процент

Изследването е финансирано и осъществено от bTV и " Маркет линкс " и е извършено в интервала измежду 1075 пълнолетни българи в интервала 18-25 юни по методите на прякото-лично изявление и онлайн анкета.
Дни преди предварителните избори на 11 юли поддръжката за първите две политически сили е съвсем идентична, като ГЕРБ (19.7%) към момента води, само че с под % пред " ИТН " (18.8%), съгласно данните от последното изследване на " Маркет линкс " по поръчка на bTV. По думите на социолога Добромир Живков пред малкия екран при сходна разлика не може да се предвижда тъкмо коя политическа мощ би била първа на изборите. Той позволи, че в оставащите дни преди вота нещата могат да се извърнат и даже има трендове, които дават малко по-висока тежест на сюжета Има Такъв Народ да бъде първа политическа мощ. " През последния месец отчитаме прочут спад в поддръжката за ГЕРБ-СДС, която слага границата под въпрос ", разяснява социологът пред bTV.

Третото и четвъртото място съгласно прогнозата са за Българска социалистическа партия (16.9%) и " Демократична България " (12.5%), пета е Движение за права и свободи, а групировката " Изправи се! Мутри вън! " минава границата за Народното събрание. Под нея обаче остават новообединения " Патриотичен фронт ". Така конфигурацията в идващия парламент съгласно организацията ще повтори тази на предходния, само че така наречен партии на смяната (ИТН, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " ще са по-добре показани, въпреки че надали ще съумеят да доближават болшинство от 121 мандата.

В момента данните от социологическите проучвания въпреки всичко би трябвало да се преглеждат с едно на разум и да се допусне опция за основни грешки, защото - както и самите социолози признават, прогнозирането на резултатите от тези избори ще е по-трудно от всеки път заради редица фактори. Сред тях са околните позиции на водещите партии, " разджурканата " и динамична политическа обстановка в страната в последните месеци, непринудено взимащият решения електорат на партията на Слави Трифонов, мъчно предсказуемият избор в чужбина и неяснотите към изборателната интензивност (за нея виж по-долу).

Така задачата на социолозите в този момент е още по-трудна и спрямо предходния избор през април, когато разминаванията сред прогнозите и действителните резултати бяха съществени. Така да вземем за пример съвсем всички организации надцениха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия и мощно подцениха " ИТН " и " Демократична България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР