Изследване върху връзката между социалните мрежи и депресията показва, че

...
Изследване върху връзката между социалните мрежи и депресията показва, че
Коментари Харесай

Социалните мрежи и депресията вървят ръка за ръка

Изследване върху връзката сред обществените мрежи и депресията демонстрира, че те вървят ръка за ръка, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

"Отношението на обществените мрежи към психологичното здраве е обект на много диспути ",

сподели ръководителят на проучването доктор Рой Перлис. Той е шеф на Центъра за пробни медикаменти и диагностика в Общата болница на Масачузетс в Бостън. От една страна обществените медии са метод хората да останат свързани с по-широка общонст и да получават информация по тематики, които ги интересуват, отбелязва Перлис.

Но въпреки това даже и преди да се откри всеобщо разпространяване на дезинформация в тези платформи, имаше подозрение, че те въздействат негативно върху младежите.

Авторите на проучването са наблюдавали потреблението на обществени мрежи и демонстрация на депресии измежду близо 5400 души. Нито един от тях не е съобщил даже за лека форма на меланхолия при започване на изследването.

То обаче открива посредством голям брой анкети в 12-месечния интервал, че психологичното положение при някои от участниците се утежнява.

Рискът от развиване на меланхолия се усилва с потреблението на три доста известни платформи - Snapchat, Фейсбук и TikTok.

На въпрос дали обществените медии провокират меланхолия, Перлис дава отговор, че не е ясно кое от двете е кокошката и кое - яйцето.

"Едно от вероятните пояснения на нашите резултатите е, че хората, които са изложени на риск от меланхолия, даже и в случай че сега не са в меланхолия, е по-вероятно да употребяват обществени медии. Друго пояснение е, че обществените мрежи в действителност способстват за този нараснал риск ", сподели той.

За да изследва уязвимостта при възрастните, екипът на Перлис се концентрира върху консуматори на обществени медии на и над 18 години, като междинната възраст е към 56 години. Близо две трети от изследваните са дами.

Всички участници попълнят първична анкета за използването на платформи като Фейсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, TikTok, Twitter, Snapchat и/или YouTube.

В първичната анкета никой не демонстрира признаци на меланхолия. В идната обаче близо 9 на 100 от респондентите демонстрират "значителен " растеж в резултатите за риск от развиване на меланхолия.

Повишен риск е регистриран при потребителите на TikTok или Snapchat, които са на и над 35-годишни, само че не и измежду по-младите консуматори на тези мрежи.

Обратната динамичност се следи при потребителите на Фейсбук - рискът от меланхолия се покачва при доброволците под 35 година, само че не и измежду по-възрастните консуматори. Резултатите от проучването са оповестени в списанието на Американската здравна асоциация JAMA Network Open.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР