Изследване установи, че древни общества от ловци събирачи, които са

...
Изследване установи, че древни общества от ловци събирачи, които са
Коментари Харесай

Древни флейти от кости звучат като хищни птици

Изследване откри, че антични общества от ловци събирачи, които са живели в долината Хула в Северен Израел, евентуално са свирили на флейти от птичи кости, с цел да привлекат плячката си по време на лов, заяви Синхуа, базирайки се на Израелската работа за паметниците на културата.

Проучването, оповестено в сп. „ Нейчър сайънтифик отчет “, проучва кости от крилете на гъскоподобни птици и откри, че откритите предмети са флейти от кости, които е допустимо да са на 12 000 години. Тези дребни флейти могат да издават звуци, които имитират писъците на хищни птици.

Учени от Израел, Австрия, Съединени американски щати и Франция разкриха, че флейтите евентуално са били употребявани за музика или за ловуване на представителите на разред гъскоподобни, което евентуално ги трансформира в най-ранното доказателство за потреблението на тон за ловуване, споделиха от Израелската работа за паметниците на културата.

Предметите са открити в натуфийското праисторическо населено място Айн Малаха, известно още като Ейнан, където сред 1996 и 2005 година са открити домовете на ловци събирачи, както и кости от разнообразни скотски типове.

След като изследва изкопаните кости на гъскоподобните птици, екипът открива, че белезите върху тях са дребни дупки. След това учените основават копия на тези кухи кости и откриват, че те създават разнообразни звуци – по този начин специалистите стигат до заключението, че това са флейти, предава Българска телеграфна агенция.

Звуците, които издават направените копия, наподобяват писъците на птиците от типовете дребен ястреб и керкенез. Тези хищни птици евентуално елементарно са били привличани от звуците, благодарение на които хората са ги водили до групи от гъскоподобни. След това хищниците са подплашвали гъскоподобните, което е улеснявало лова.

Възможно е също по този начин звуците от флейтите да са изпълнявали разнообразни социокултурни и алегорични функционалности в селищата на ловците събирачи, заключиха откривателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР