Изследване, публикувано миналия месец в списание Cell, показа, че някои

...
Изследване, публикувано миналия месец в списание Cell, показа, че някои
Коментари Харесай

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус

Изследване, оповестено предишния месец в списание Cell, сподели, че някои хора, които в никакъв случай не са се заразявали с ковид, имат помощни Т-клетки, които са способни да разпознават и реагират на него.
Най-вероятното пояснение на изненадващото изобретение съгласно откривателите е феномен, наименуван кръстосана реактивност: когато помощните Т-клетки, задействани в отговор на различен вирус, реагират на сходен, само че незнаен до момента патоген. В този случай тези Т-клетки евентуално са останали в организма от предходен контакт с някои от четирите до момента известни ковид, причиняващи елементарен грип.
" Тези хора имат преимущество в битката с новата болест. ", споделя Алесандро Сете, един от съавторите на изследването, пред Business Insider. Той добави, че кръстосано реактивните помощни Т-клетки могат " да оказват помощ за генериране на по-бърз и по-силен имунен отговор ".
За опита учените изследват имунната система на 20 души, които са били инфектирани с ковид и са се възстановили. Анализирани са и кръвни проби от 20 души, които са били взети сред 2015 и 2018 година (Това значи, че няма възможност те да са били изложени на офанзивите на новия коронавирус).
50 % от 20-те души, чиито кръвни проби са взети години преди пандемията, имали тип бели кръвни кафези, наречени CD4 +, става дума за Т- хелпери, които оказват помощ на имунната система да основава антитела. Изследователите открили, че те са способни да разпознаят новия ковид и да подбуден имунната система да се бори незабавно.
" Рано е да се вършат изводи, че кръстосаната реактивност играе роля за лекия или тежък клиничен резултат от COVID-19 или степента на зараза измежду популациите ", Майлър Бернар, академик от CEA / Université de Paris- Saclay във Франция.
В групата пациенти с новия ковид единствено двама са прекарали тежко заболяването, останалите са имали леки или умерени инфекции.
Изследователите търсили в кръвта на инфектираните два типа бели кръвни кафези: CD4 + и CD8 + кафези, Т-хелпери, които нападат инфектирани с вируси кафези. Резултатите демонстрират, че по време на боледуването си всички 20 пациенти са построили антитела и помощни Т-клетки, способни да разпознават ковид и надлежно да реагират. Това допуска, че тялото в бъдеще ще може да разпознава ковид и да е отбрани от него.
" Имунната памет е обвързвана със събитието. Ако това е мощно събитие, ще имате мощна памет ", напомня Сете.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР