Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си

...
Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си
Коментари Харесай

Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна

Изследване сподели, че българинът постоянно бърка по-дълбоко в джоба си за храна, в сравнение с го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни артикули. Една от аргументите, става известно, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.
България е една от едвам трите страни, в които е без значение дали си купуваме кола, тв приемник или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.
Най-голямо облекчение за храните и медикаментите има в Малта. Данък добавена стойност за тях там няма. В Полша също, само че не за всички - там освободени от налог са единствено някои съществени храни.
Данъкът, с който таксуват храните си в Люксембург - една от най-богатите страните членки на Европейски Съюз, е едвам 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В прилежаща Румъния, с която обичайно се съпоставяме, процентите са 9. Доскоро толкоз бяха и в Гърция, само че поради рецесията сега краткотрайно са нараснали.
Единствените, които нямат понижена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и по този начин ДДС-то отново е по-ниско в сравнение с у нас - 19%.
"Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% Данък добавена стойност, когато си купуваш яхта и същия налог, когато си купуваш самун ", разяснява пред Нова тв Ваня Григорова от КТ "Подкрепа ".
"Всяка такава данъчна интервенция изражда пазарните пропорции ", сподели от своя страна финансистът Емил Хърсев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР