Проучване разкрива смущаващия страничен ефект от използването на микровълни: „[Това] трябва да е сигнал за събуждане“

...
Изследване от Университета на Небраска доведе до ясен съвет: Не
Коментари Харесай

Изследване от Университета на Небраска доведе до ясен съвет: Не изхвърляйте пластмаси с ядрено оръжие.

< p>Нашият манталитет „просто го хвърлете в микровълновата“ отприщва орди от малки пластмасови частици – повече от 2 милиарда нанопластмаси и 4 милиона микропластмаси на квадратен сантиметър (почти една шеста от квадратния инч), в някои случаи – установиха експертите .

Тревожно е, че те все още не знаят със сигурност как тези синтетични материали влияят върху телата ни.

„Дори това едно проучване трябва да бъде сигнал за събуждане – не само нови родители, но на FDA [Администрацията по храните и лекарствата],” Джудит Енк, бивш администратор на EPA, която е президент на групата за застъпничество Beyond Plastics, каза пред Wired.

„Те трябва да бъдат много по-проактивни.”

Какво е изследвано?

Изследователят от Небраска Кази Албаб Хюсеин и неговият екип поставиха в микровълнова фурна пластмасови бебешки бутилки, одобрени от FDA, като част от проучване, започнало през 2021 г. Те бяха пълни с вода и други течности, симулиращи храна, и затворени за три минути.

Резултатите показаха, че в резултат на това децата ще поглъщат микропластмаса.

„За моето бебе не успях напълно да избегна употребата на пластмаса“, каза Хюсеин. Той стана нов баща по време на следването. „Но успях да избегна тези [сценарии], които причиняваха повече освобождаване на микро- и нанопластмаси. Хората също заслужават да ги знаят и трябва да избират разумно.“

Какво представляват микропластмасите?

Те са миниатюрни пластмасови частици, които са открити на най-високите върхове на Земята и най-дълбоките океани. Henry Ford Health съобщава, че 77% от хората, тествани в едно проучване, са имали микропластмаси в кръвта си.

Някои микропластмаси са направени от PFAS, обикновено наричани „вечни химикали“, тъй като им отнема много време, за да се разградят. Правителството изчислява, че PFAS е в кръвта на до 97% от американците.

Какво е въздействието върху здравето?

Експертите все още проучват как микропластмасата и PFAS оказват влияние върху тялото, но здравият разум предполага, че това не може да е добро.

„Много проучвания, включително нашето, демонстрират, че токсичността на микро- и нанопластмасите е силно свързана с нивото на експозиция, ” Хюсеин каза в проучването.

Експертите изложиха бъбречните клетки на микропластмасата, освободена по време на техния експеримент с микровълнова печка в бутилка. Те казаха, че около 75% от клетките са убити - възможна връзка с това как микропластмасата може да уврежда нашите бъбреци.

Как да избегнем микропластмасата

Първо, не печете в микровълновата пластмаса. Хюсеин се надява да бъде направена по-добра пластмаса, която освобождава по-малко частици.

„Надявам се, че ще дойде ден, когато тези продукти ще показват етикети, които гласят „без микропластмаси“ или „без нанопластмаси“, каза той .

Засега годни за консумация опаковки за храна без пластмаса, компостируеми капсули кафе и торбички за чай и стъклени бебешки бутилки са някои продукти, които предоставят същата услуга, без малките пластмасови инфилтратори.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за седмични актуализации за най-готините иновации, които подобряват живота ни и спасяват нашата планета.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР