Изследване на учени в САЩ идентифицира вариант на ген, който

...
Изследване на учени в САЩ идентифицира вариант на ген, който
Коментари Харесай

Учени откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Изследване на учени в Съединени американски щати разпознава вид на ген, който защищава мъже от тежка зараза и гибел след хоспитализация поради COVID-19, заяви Юнайтед прес интеренешънъл. Генетична разновидност на интерлевкин-1 (1L1RN) оказва помощ за битка с възпалението, откриха учени от учебното заведение по медицина " Гросман " на Нюйоркския университет.
Възпалението е естествен отговор на инфекцията, само че в случай че не се лекува, поврежда тъканите като част от доста болести, в това число и при тежките случаи на COVID-19.
" Резултатите от проучването ни сочат, че измежду приетите в болница пациенти и при все това като цяло дамите към момента са по-малко застрашени от гибел от COVID-19, мъжете на и под 74-годишна възраст, които носят вариацията rs419598 на гена IL1RN, е по-малко евентуално да получат тежко инфектиране от инфекцията от SARS-CoV-2 и е по-малко евентуално да починат от болестта ", сподели Мукундан Атур, учител по медицина в медицинския център Лангон Хелт на Нюйоркския университет в Ню Йорк и съавтор на проучването.
Резултатите са оповестени в профилираното издание The Journal of Infectious Diseases.
Учените са открили, че при 124-ма мъже на възраст от 19 години до 74 години, носители на генетичния вид, вероятността да починат от тежък COVID-19 е с 80 на 100 по-ниска от междинната. При тях е по-малка и вероятността да заболеят тежко, откакто се е наложило да бъдат приети в болница поради инфекцията с новия ковид.
За проучването учените са взели кръвни проби от близо 2600 дами и мъже, приети в болница с COVID-19 в болница на медицинския център в Манхатън в интервала март 2020-март 2021 година От тях 240 мъже и 157 дами са умряли от инфекцията.
Авторите на проучването показват, че резултатите са значими, тъй като обичайно повече мъже умират от COVID-19 спрямо дамите. Оказва се, че вариацията на гена пази единствено мъже на възраст на и под 74 години, само че не и по-възрастни, върху чието здраве въздействат хронични болести и стареенето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР