Изследване на Отворено общество сочи, че се увеличава броя на

...
Изследване на Отворено общество сочи, че се увеличава броя на
Коментари Харесай

ЕС и НАТО или Русия - Кой свят предпочитат българите?

Изследване на " Отворено общество " сочи, че се усилва броя на българите, които поддържат съюз на България с НАТО и Европейски Съюз пред подобен с Русия.

45% от запитаните дават отговор, че желаят съюз с Европейски Съюз и НАТО, а тези, които желаят съюз с Русия и Беларус са 22%. 26% не могат да преценяват. Тези, които желаят неутралитет са 4%, а 1% желаят България сама да се пази. Други 4% не са дали отговор.

Това са отговори на въпроса, в случай че настъпи ново разделяне, къде би трябвало да се нарежда България. 

Това разяснява пред Нова нюз Марин Лесенски от Отворено общество.

Този въпрос не го задаваме за първи път. Миналата година поддръжниците на Европейски Съюз и НАТО са били 39%, т.е. за година имаме 6% нарастване на хората, които застават зад тази теза.

Делът на хората, които избират съюз с Русия през 2022 година е бил 23%, а през тази те са 22%, изясни той.



От проучването се вижда, че максимален дял на хората с прозападна ориентировка са в столицата, следвани от тези в регионалните градове, а минимум такива хора са в дребните градове и селата. 

Най-голяма поддръжка за прозападната ориентировка дават хората с висше и полусше обучение, а най-малка поддръжка е измежду хората с ниско обучение, само че в тази група попадат и най-вече хора, които не могат да отговорят на този въпрос, изясни той.

Най-голям дял на прозападни поддръжници има измежду хората, които симпатизират на ПП-ДБ - 79%, следвани от подкрепящите ГЕРБ - 67% и Движение за права и свободи - 48%.

Най-малък е делът на хората, които симпатизират на Българска социалистическа партия и Възраждане, уточни той.

Интересен факт е, че тези, които са прозападно настроени, декларират, че няма да гласоподават на идните избори. 

По възраст предстоящо хората над 60 година са с максимален дял н а подкрепяящите съюз с Русия - 34%, като във всички останали групи прозапдано настроените хора са мнозинство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР