Изследване на китайски геолози показва, че вероятно е имало частично

...
Изследване на китайски геолози показва, че вероятно е имало частично
Коментари Харесай

Китайски учени: Да се следи дали има изтичане на радиация от Северна Корея

Изследване на китайски геолози демонстрира, че евентуално е имало отчасти сриване на планината над главния обект за нуклеарни опити в Северна Корея, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, представени от " Дарик ".

Заради това е рисково да се вършат повече опити на това място и се постанова да се следи дали няма приключване на радиация, споделят учените от Китайския научно-технически университет.

Откритията им може да хвърлят нова светлина върху известието на севернокорейския водач Ким Чен-ун, че страната му стопира програмата си за нуклеарни опити преди плануваните срещи на върха с южнокорейския президент Мун Дже-ин и американския Доналд Тръмп.

Ядрените детонации освобождават големи количества топлота и сила. Шестият и финален севернокорейски нуклеарен опит на 3 септември провокира земетресение с магнитуд 6,3, което бе усетено чак в Китай. Пхенян сподели тогава, че е тествал атомна бомба.

Опитът провокира свлачища и вторични земетресения, което наведе някои специалисти на мисълта, че геоложката конструкция на планината Мантап, под която се вършат опитите, е била съществено нарушена от многократните подземни детонации.

" Необходимо е да продължим да следим за вероятно приключване на радиоактивни материали поради рухването ", се споделя в обобщение от отчет, оповестено на уеб страницата на университета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР