Изследване на група американски учени показва, че насекомите, които са

...
Изследване на група американски учени показва, че насекомите, които са
Коментари Харесай

Пчелите сънуват и и страдат от посттравматичен стрес

Изследване на група американски учени демонстрира, че насекомите, които са от значително значение за селското стопанство, имат страсти, сънища и даже страдат от посттравматичен стрес, което повдига комплицирани етични въпроси, написа „ Гардиън ”.

Когато Стивън Бухман намира непокорна пчела на прозореца в дома си в Тусон, Аризона, той поставя огромни старания, с цел да я улови и освободи невредима.

Добротата на Бухман – той е еколог по опрашването, който учи пчелите повече от 40 години – е освен това от това да върне насекомото в неговата естествена екосистема.

През март тази година Бухман издаде книга, която разкрива какъв брой разнороден и мощен е мозъкът на пчелите. Книгата „ Какво знае пчелата: проучване на мислите, спомените и личността на пчелите “ се основава на личните му проучвания и десетки други изследвания, с цел да обрисува забележителна картина на държанието и логиката на психиката на пчелите.

Той твърди, че пчелите могат да показват комплицирани страсти, наподобяващи оптимизъм, отчаяние, палавост и боязън – черти, които по-често се свързват с бозайниците.

Експериментите му демонстрират, че пчелите могат да демонстрират признаци, сходни на посттравматичния стрес, да разпознават разнообразни човешки лица, да обработват дълготрайни мемоари по време на сън и може би даже да сънуват, заяви БГНЕС.

Бухман е част от дребна, само че все по-нарастваща група учени, които вършат това, което той назовава „ гранични “ проучвания, стремейки се да схванат цялостния прочувствен потенциал на пчелите. Изследванията му коренно трансформират отношението му към насекомите – в този момент той освен заобикаля да ги убива в дома си, само че и доста е понижил смъртоносното и безчувствено отнасяне на екземпляри за задачите на проучванията си. Новата научна област на проучване може да има обилни последствия за селското стопанство – бранш, в който пчелите са от решаващо значение. Това е по този начин, тъй като почти една трета от храната на американците, в това число доста плодове, зеленчуци и ядки, зависи от пчелите за опрашването.

В предишното проучванията на пчелите са били съсредоточени върху ролята им в опрашването на културите, само че работата, стартирана от Бухман и неговите сътрудници, може да наложи етична преценка за метода, по който се третират тези инсекти.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР