Изследване на „Евростат“ показва, че българинът отделя повече разходи за

...
Изследване на „Евростат“ показва, че българинът отделя повече разходи за
Коментари Харесай

Евростат: Даваме повече пари за колата си, отколкото за дома



Изследване на „ Евростат “ демонстрира, че българинът отделя повече разноски за поддръжката на колата си, в сравнение с за битовото обзавеждане на семейството. общите потребителски разноски за "обзавеждане, домашен уреди и нормална поддръжка на семействата " в Европейски Съюз през 2016 година

Според статистиката българинът отделя за автомобила си към 7,6% от общите си разноски (при междинен индикатор за Европейски Съюз от 6,3%), до момента в който за поддръжката на семейството, покупка на домашен уреди и обзавеждане отделя едвам 5 на 100 от същите разноски (при междинен индикатор за Европейски Съюз от 5,5%).

През 2016 година междинният общ разход на домакинство у нас е бил към 11 000 лв., по данни на Национален статистически институт. За обзавеждане, поддържане на жилището (без консумативи като отопление и вода) или пазаруване на разнообразни уреди за дома - българското домакинство е отделяло приблизително по към 400 лева, а разноските приблизително на едно лице са били към 175 лв.. В същото време разноските за превоз на едно домакинство у нас са били над 700 лв. или за едно лице приблизително по към 320 лв., демонстрират данни на родната статистика.

През предходната година съвсем 100 % от българите са имали в дома си тв приемник, ледник или фризер, пералня или мобилен телефон, демонстрират още данниете. Малко над половината от сънародниците ни (52%) са имали компютри плюс Интернет, а към 35% от семействата у нас са имали климатик. Едва 50% от семействата обаче са имали персонален автомобил. За него едно българско семейство е можело да си разреши да закупи приблизително по към 300 литра гориво годишно от общите си разноски, съгласно статистиката, без да се броят разноските за поправки или обезпечаване на автомобила с разнообразни застраховки.

През 2016 година семействата в Европейски Съюз са изразходвали 5,5% от общите си потребителски разноски за "обзавеждане, домашен уреди и нормална поддръжка на семействата ". Това съставлява общ разход от над 443 милиарда евро, което подхожда на 3% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз или 900 евро на гражданин на Европейски Съюз, демонстрира анализът на „ Евростат “.

Годишните разноски на семействата за обзавеждане, домашен уреди и всекидневно техническо обслужване на семействата са били почти еквивалентни на разноските, изразходвани за техните персонални коли, при междинен разход в Европейски Съюз от 6,3% за тази цел. През 2016 година максимален дял от общите си разноски за обзавеждане, домашен уреди и поддръжка на семействата са отделяли семействата в Малта (7%), Германия (6,8%), Австрия (6,6%), Литва (6,5%), Белгия и Италия (по 6,2%) и Словакия (6%).

В противоположния завършек на скалата, най-нисък е бил процентът за поддръжка на дома в Гърция - 2,8%, Латвия - 4%, Испания - 4,2%, Ирландия и Кипър - по 4,3% и други Най-много са "свили коланите " към поддръжката на дома в Гърция - през 2006 година южните ни съседи са отделяли към 5,2% от общите си разноски за обзавеждане и домакинска поддръжка, до момента в който през предходната година този % е понижен до 2,8%. Обратно, делът на домакинските разноски за обзавеждане се е нараснал доста в Полша - от 4,3% през 2006 година - до 5,3% през предходната година, регистрира „ Евростат “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР