Изследователски институт, финансиран от германски производители на автомобили, е провеждал

...
Изследователски институт, финансиран от германски производители на автомобили, е провеждал
Коментари Харесай

Скандал с обгазяване на доброволци избухна във германския автомобилен сектор

Изследователски институт, финансиран от немски производители на коли, е провеждал опити върху хора за въздействието на азотен диоксид - един от газовете, отделяни от моторите, заяви в неделя всекидневникът " Щутгартер цайтунг ".

Става дума за 25 младежи, които в границите на няколко часа са вдишвали разнообразни дози от газа за опити в институт, част от Университета на Аахен. Последствията за човешкия организъм от газовете не са били избрани, когато проучването е било оповестено през 2016 година, добавя изданието.

" Ню Йорк таймс " заяви в петък за други сходни проби - с маймуни в Съединени американски щати. Експериментите върху тях са правени през 2014 година от Изследователския респираторен институт " Лавлейс " по контракт, в който " Фолксваген " е била главният възложител, настояват двама души, които са управлявали опитите. Маймуните са били принудени да дишат отработените газове от дизелов мотор на " Фолксваген ", за който година по-късно се разбра, че е оборудван с компютърна стратегия, прикриваща обстоятелството, че излъчванията са над допустимото.

За задачата е бил употребена Европейската изследователска група за околна среда и здраве в транспортния бранш (EUGT) - лобистка организация, финансирана от " Фолксваген ", Даймлер " и БМВ, която бе разпусната предходната година. Предназначението на опитите е било да се съберат причини в отбрана на дизеловите мотори след разкрития, че отработените от тях газове може да провокират ракови болести, добавя " Ню Йорк таймс ". Не е ясно дали автокомпаниите са знаели за опитите с маймуни.

В събота трите компании осъдиха проучването. Но в неделя последва разкритието на " Щутгартер цайтунг ", че още веднъж EUGT е финансирала научните опити с азотен диоксид.

В понеделник немското държавно управление осъди опитите с хора и маймуни и настоя управителните органи на трите компании да вземат ограничения. " Тези проби с маймуни или даже с хора са морално безусловно неоправдани и повдигат голям брой значими въпроси за това кой стои зад тях. Надзорните препоръки на тези, които са упълномощили поръчките, носят специфична отговорност ", съобщи държавният представител Щефен Зиберт.

Надзорният съвет на " Фолксваген " прикани в понеделник за неотложно следствие на това кой е поръчал тестванията. " Ще сторя всичко по силите си този въпрос да бъде разследван най-подробно. Който е виновен, би трябвало да си понесе следствията ", съобщи ръководителят на съвета Ханс Дитер Пьоч.

Щефан Вайл, който съставлява в борда на " Вофлксваген " държавното управление на провинция Долна Саксония, сподели, че с сътрудниците оказват напън управлението незабавно да даде информация каква е била задачата на проучванията. " В последна сметка решаващият фактор е предназначението на сходни опити. Ако е тествана сигурността и здравословната среда на работното място, както наподобява за опитите в Университета на Аахен, и са спазени етичните правила, то това наподобява основателно ", изясни той на конференция.

" Но в случай че опитите са обслужвали маркетинга и продажбите, не мисля, че им акаквото и да е задоволително опрощение за сходен метод ", добави той.

От " Даймлер " също остро осъдиха изследванията и настояват, че не са имали въздействие върху формата на тестванията. Въпреки това ние започваме в детайли следствие по въпроса, разгласи компанията в неделя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР