Изследователски и развоен център за Европа откри в София компанията

...
Изследователски и развоен център за Европа откри в София компанията
Коментари Харесай

100 български инженери ще работят в нов развоен център на японска автомобилна компания в София

Изследователски и развоен център за Европа откри в София компанията " Нидек " (Nidec), една от най-големите в автомобилния бранш в Япония. Първоначалната инвестиция е в размер на 3,5 млн. $, а до края на 2023 година се планува да бъдат наети 100 инженери. " Нидек " е водещ производител на електронни устройства за коли с повече от 300 дъщерни компании в над 40 страни. С откриването на изследователския център, който се намира в Sofia Airport Center, компанията за първи път влиза на българския пазар, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът Румен Радев, който участва на откриването, посочи, че страната ни е с обичаи и огромни триумфи в електрониката и електротехниката, а в последните години и в автомобилния бранш. Автомобилният бранш е индикатор какъв брой бързо може да разпростира своя капацитет нашата страна, сподели президентът. Той уточни, че единствено преди десетилетие мнозина не имаха вяра, че може да съществува подобен бранш на стопанската система в България.

Държавният глава посочи, че през днешния ден автомобилният бранш продължава да се развива бурно и дава над 12 % от Брутният вътрешен продукт на страната ни. Румен Радев уточни още, че и благодарение на японската компания, автомобилният бранш излиза на нова орбита - освен да проектира електродвигатели и съставни елементи за колите, само че и с развиването на програмен продукт за ръководството на комплицираните процеси в актуалните коли.

Президентът сподели още, че за България съдействието с Япония е основно, освен поради размера на търговско- икономическите връзки, а и поради съдействието във високите технологии и опцията да черпим опит за нови перспективни модели на връзки сред бизнеса и институциите, сред бизнеса и обществото.

Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на " Аутомотив Клъстер България ", уточни, че автомобилният бранш е най-бързо развиващият се бранш през последните 10 години в България. Станиславов сподели, че сега повече от 10 % от 75 000 души, заети в автомобилната промишленост у нас, работят в японски компании и това са едни от най-високотехнологичните компании в бранша. Той назова стъпването на пазара в България на " Нидек ", която е най-високотехнологичната японска компания все още у нас, разцвет във взаимоотношенията сред автомобилната промишленост в страната ни и японските компании.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че наличието на японската компания на пазара у нас демонстрира доверието в капацитета на българските експерти и инженери. Тя посочи, че през последните години София притегля от ден на ден компании да откриват развойни центрове с помощта на положителните експерти. Фандъкова сподели още, че откриването на новите работни места, които компанията планува, е огромна опция за българските инженери да работят в България на положителни позиции, забавна работа и с положителни провокации. Йорданка Фандъкова означи, че в своята активност тя и екипът ѝ си слагат задачата да развиват София като град на нововъведенията, екологичните и зелени политики, и за тях е задача да поддържат фирмите, които работят в тази област.

Сред присъствалите на церемонията по откриването на изследователския център бяха още заместник- министърът на нововъведенията и растежа Стефан Савов, президентът на " Нидек " Такаши Фурунаши, посланикът на Япония в София Хироши Нарахира, Стамен Банковски от Японско-българската бизнес асоциация, ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР