Изследователски екип предлага създаването на международна експертна работна група по

...
Изследователски екип предлага създаването на международна експертна работна група по
Коментари Харесай

УНСС организира кръгла маса-дискусия с национални и международни експерти по въпросите за контрабандата на тютюневи изделия и свързаните престъпления

Изследователски екип предлага основаването на интернационална експертна работна група по въпросите на укрепването на правната рамка против противозаконната търговия с тютюн и тютюневи произведения

От 11 до 15 юни 2018 година в Университета за национално и международно стопанство се организира кръгла маса-дискусия по план „ Идентифициране на риска от контрабанда и подправяне (анализ на бизнес процесите и пространствения аспект)”. В нея взеха присъединяване заместник-министърът на вътрешните работи господин Милко Бернер, заместник-министърът на Земеделието, храните и горите, доктор Цветан Димитров, специалисти от Агенция „ Митници “, ръководителят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите и Европейската асоциация на тютюнопроизводителите господин Цветан Филев, представители на интернационалните начинания, борещи се против противозаконната търговия с тютюневи произведения, откриватели от Италия, Холандия, Австрия, Сърбия и Швейцария, както и специалистите по плана от Катедра „ Национална и районна сигурност “ в УНСС.

Целта на кръглата маса е да събере на едно място специалисти от национални и интернационалните институции, представители на частния и университетския бранш, които се занимават с проблемите с противозаконната търговия с тютюневи произведения и обвързваните с нея закононарушения. В рамките на кръглата маса се презентират разнообразни проучвателен способи, а участниците ще бъдат осведомени с предварителните резултати от извършените проучвания. В рамките на събитието се дискутират и оферти за усъвършенствания в методиката на проучванията.

Събитието бе намерено от доц.д-р Миланка Славова, заместник-ректор на Университета за национално и международно стопанство. Тя приветства гостите от името на ректора проф.д.ик.н. Стати Статев. В първия ден на събитието присъединяване взе заместник-министърът на вътрешните работи господин Милко Бернер. Той поздрави екипа за амбициозния и своевременен план, като акцентира, че казусът с противозаконната търговия на тютюн е настоящ освен в България и на европейско равнище, само че и в световен аспект. Заместник-министър Бернер изрази мнение, че едно по-задълбочено съдействие сред академичното общество и администрацията в тази област би било от изключителна изгода в битката с казуса, който противозаконната търговия съставлява. Той благодари на изследователския екип за интереса в тази сфера и пожела триумф в по-нататъшното развиване на плана, след което се включи интензивно в последвалите полемики.

Във втория ден на събитието присъединяване взе и заместник-министърът на Земеделието, храните и горите, доктор Цветан Димитров, който показа Контролните законови механизми при производството и търговията със недопечен тютюн в България.

Ръководителят на плана, проф. Димитър Димитров, началник на Катедра „ Национална и районна сигурност “ и декан на факултета „ Икономика на инфраструктурата “ срещна аудиторията с задачите на плана.

Изследователите от Катедра „ Национална и районна сигурност “ показаха методите „ Анализ на бизнес процесите “ и „ Моделиране на структурни уравнения “ и по какъв начин те се ползват във връзка с проучванията, свързани с контрабандата на цигари, връзките с други закононарушения и тяхното противопоставяне. Изследванията на екипа се базират на концепцията, че случаите на противозаконната търговия и имитация могат да се показват като бизнес процеси. В резултат от техния разбор може да се обезпечи задоволително надеждна информация за взаимовръзката сред противозаконната търговия и имитация и други закононарушения (например корупция, проведена престъпност, сива стопанска система, трафик на хора и др.) от една страна, и за методите за дейно противопоставяне въпреки това.

Правният екип на плана срещна аудиторията с интернационалната правна рамка против противозаконната търговия с тютюневи произведения. На база на разбора на шестте интернационалните принадлежности в сферата, екипът предложи основаването на интернационална работна група. Идеята е в нея да вземат участие специалисти от другите интернационалните организации, под чиято закрила са били признати интернационалните контракти, за да се обезпечи конгрес за плодотворни полемики по отношение на основаването на съответни и ефикасни национални правни рамки.

В рамките на конференцията, презентации изнесоха водещи интернационалните специалисти като шефът на италианския проучвателен център „ Transcrime “ и професор по криминология господин Ернесто Савона, проф. Фридрих Шнайдер от Университета в Линц и анализаторът от Глобалната самодейност против проведената престъпност в Женева, госпожа Симон Хейсъм, които споделиха опит и описаха за техни планове и начинания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР