Изследователска мрежа заработи постоянно със скорост 46 терабита в секунда

...
Коментари Харесай

Най-бързата интернет мрежа: 46 терабита в секунда


Изследователска мрежа проработи непрекъснато със скорост 46 терабита в секунда (снимка: CC0 Public Domain)

„ Най-бързата интернет мрежа “ преди малко стана малко по-бърза. „ Мрежата за енергийни науки “ (Esnet) е надстроена до ESnet6, като се гордее с невероятна честотна лента от 46 терабита в секунда (Tbps). Е, за нея единствено ще четем, тъй като тя е предопределена само за учени.

Първоначално ESnet е основана през 1986 година, с цел да помогне за свързване на учени от разнообразни лаборатории на Министерството на енергетиката (DOE) в Съединени американски щати. Това им разрешава бързо да споделят големи количества необработени данни.

През десетилетията мрежата претърпява доста надстройки, с цел да бъде в крайник с напредъка на технологиите и голямото количество данни, генерирани от научните опити. През 2021 година по мрежата бяха предадени изумителните 1,1 екзабайта данни.

И в този момент идва идващият поколенчески скок. ESnet6 се състои от 24 000 км специфични оптични кабели, които обгръщат цялата страна и образуват мощни опорни връзки. Мрежата е най-бързата в света, само че в този момент тя просто затвърждава водещата си позиция с честотна лента до 46 Tbps.
още по темата
Интересното обаче е, че това не е рекордна скорост на предаване на данни – тази чест принадлежи на пробна апаратура в Япония, която реализира умопомрачителните 1 петабита в секунда (Pbps).

За съпоставяне, мнозина през днешния ден употребяват интернет със скорост няколкостотин мегабита в секунда (Mbps), до момента в който ESnet6 е равностоен на 46 милиона мегабита. Ако сте един късметлиите с 10 Gbps оптична връзка – най-високата интернет скорост, налична за потребителите – ESnet6 към момента ви бие с 46 000 пъти.

С усъвършенствания си потенциал ESnet6 ще разреши на учените да трансферират огромни набори от данни сред екипите си. Това би трябвало да им помогне да се оправят огромни, интензивни изчислителни задания като моделиране на климата, геномни проучвания, наблюдения с телескоп, физични опити и квантова информация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР