Изследователите вече имат по-добра представа къде в човешкия мозък се

...
Изследователите вече имат по-добра представа къде в човешкия мозък се
Коментари Харесай

Учени изследват видовете любов и нейното местоположение в мозъка

Изследователите към този момент имат по-добра визия къде в човешкия мозък се намира любовта и кои типове любов са най-силни, заяви UPI.

Ядрено-магнитен резонанс демонстрира, че любовта се намира основно в областите на мозъка, свързани с обработката на обществени сигнали, оповестяват откриватели в списание „ Серебрал Кортекс “ (Cerebral Cortex).

Според учените любовта към децата провокира най-интензивната мозъчна интензивност. Тя може да бъде толкоз мощна, че в действителност да минава към други елементи на мозъка. „ Родителската обич се задейства най-дълбоко в мозъчната система. Това не се следи при различен тип любов “, споделя изследователката Партили Риния от университета Аалто във Финландия.

Романтичната обич също провокира огромна мозъчна интензивност, само че се лимитира до обществените области на мозъка, откриват откривателите. Любовта към природата и животните задейства системата за заплащане и зрителните области на мозъка, само че не и тези елементи на мозъка, които са свързани с любовта към други хора. „ Сега представяме по-цялостна картина на мозъчната интензивност, обвързвана с другите типове обич, в сравнение с при предходни проучвания “, споделя Риния в прессъобщение на университета.

За задачите на изследването откривателите са помолили 55 родители да обмислят къси истории, свързани с шест разнообразни типа обич. Някои истории са свързани с първия миг, когато виждат своето новородено бебе или пък с домакински любим, който се сгушва до своя собственик. Отговорите на участниците, съпоставени с други техни неутрални разкази, в които се е случило нещо малко, да вземем за пример гледане през прозореца на рейс или разсеяно миене на зъби. 

Резултатите сочат, че областите на мозъка, свързани с любовта сред хората, са доста идентични. Различията се отнасят най-вече до интензивността на активирането. Например състрадателната обич към непознати е по-малко възнаграждаваща и провокира по-малко мозъчно активиране, в сравнение с любовта, обвързвана с близки взаимоотношения.

Като цяло нереалните понятия за природата и животните не провокират същата обич - с едно удивително изключение. Само при притежателите на домашни любимци се задействат обществените области на мозъка, които нормално са непокътнати за човешката любов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР