Изследователите са създали една от първите цялостни карти на промените

...
Изследователите са създали една от първите цялостни карти на промените
Коментари Харесай

Бременността променя мозъка повече, отколкото е било известно досега: Проучване

Изследователите са основали една от първите цялостни карти на измененията в мозъка по време на бременността, като по този метод доста са подобрили разбирането за една незадоволително проучена област.

Според изследването, оповестено в понеделник в списание Nature Neuroscience, някои области на мозъка могат да понижат размера си по време на бременността, само че в същото време да подобрят свързаността си, " като единствено няколко области на мозъка остават незасегнати от прехода към майчинство ".

Констатациите се основават на една здрава 38-годишна жена, която създателите са изследвали от три седмици преди зачеването до две години след раждането на детето ѝ. Д-р Елизабет Р. Храстил, професор в Калифорнийския университет в Ървайн, се е подложила на ин витро оплождане. Храстил замисля плана и желае да употребява себе си като участник, както е правено в предходни проучвания.

Има " толкоз доста неща за невробиологията на бременността, които към момента не разбираме ", споделя старшият създател на проучването доктор Емили Джейкъбс, доцент в катедрата по психически и мозъчни науки в Калифорнийския университет в Санта Барбара, на брифинг за пресата по отношение на проучването. " И това не е тъй като дамите са прекомерно комплицирани.... Това е непряк артикул на обстоятелството, че биомедицинските науки исторически са пренебрегвали здравето на дамите. Годината е 2024 година и това е първият взор, който имаме към този вълнуващ невробиологичен преход ".

Около 85% от полово дейните дами, които не употребяват противозачатъчни, могат да чакат да забременеят в границите на една година, а към 208 милиона дами забременяват всяка година. 

" Мозъкът е ендокринен орган и половите хормони са мощни невромодулатори, само че огромна част от тези познания идват от проучвания върху животни ", споделя Джейкъбс. Проучванията върху хора нормално разчитат на мозъчни изображения и ендокринни оценки, събрани от групи хора в един и същи миг от време.

" Но този метод на групово осредняване не може да ни каже нищо за това по какъв начин мозъкът се трансформира от ден дневно или от седмица на седмица, когато хормоните се променят ", добави Джейкъбс. " Лабораторията ми в Калифорнийския университет в Санта Барбара употребява прецизни способи за обрисуване, с цел да разбере по какъв начин мозъкът реагира на главните невроендокринни преходи като циркадния цикъл, менструалния цикъл, менопаузата и в този момент, в тази публикация, на един от най-големите невроендокринни преходи, които човек може да преживее - бременността. "  
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР