Изследователите са притеснени от връзката между един от популярните микроелементи

...
Изследователите са притеснени от връзката между един от популярните микроелементи
Коментари Харесай

Кой витамин може да причини повишен риск от рак при мъжете?

Изследователите са обезпокоени от връзката сред един от известните микроелементи и риска от рак при мъжете

Резултатите от проучването са оповестени в списание JAMA. Изследването се концентрира върху витамин Е и селен, и техните резултати върху развиването на рак на простатата при относително здрави мъже.

Изследването стартира през 2001 година и е извършено измежду 35 533 мъже от 427 проучвателен центъра в Съединени американски щати, Канада и Пуерто Рико. В първичния разбор 34 887 мъже бяха разпределени в 4 групи. На едната от тях се дава единствено селен, на другата се дава единствено витамин Е, на третата се дават и двата витамин Е и селен, а на четвъртата се дава плацебо.

Проучването сподели следните резултати: спрямо плацебо, където мъжете са развили 528 случая на рак на простатата, в групата, приемаща витамин Е, този проблем е диагностициран при 620 души. Там, където мъжете са получавали селен, 575 мъже са имали рак, спрямо 555 в смесената група (селен и витамин Е).

„ В съпоставяне с плацебо, безспорното нарастване на риска от рак на простатата на 1000 души е 1,6 за витамин Е, 0,8 за селен и 0,4 за комбинацията сред витамин Е и селен “, пишат откривателите.

Проучване откри, че прибавянето на витамин Е (400 IU / ден) е обвързвано със 17 % нараснал риск от рак на простатата при мъжете

Заради това откривателите заключават, че питателните добавки с витамин Е доста усилват риска от рак на простатата при здрави мъже.

Разбира се, това не значи, че мъжете би трябвало неотложно да прекратят приема на този витамин. Те към момента би трябвало да получават нужното и потребно количество витамин Е, следвайки разнообразна и уравновесена диета. Основното тук е да не прекалявате с приема на витамин Е и да го употребявате прецизно в предложените дози и в съгласие с доктор.

Инфо: kp.ru

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР