Изследователите откриха иновативен начин да проверят предполагаемата връзка между замърсяването

...
Изследователите откриха иновативен начин да проверят предполагаемата връзка между замърсяването
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха води до ръст в самоубийствата

Изследователите откриха новаторски метод да ревизират хипотетичната връзка сред замърсяването на въздуха и самоубийствата. Резултатите им освен удостоверяват, че връзката е действителна, само че и че тя е по-ясна, в сравнение с сме очаквали. Ако всички останали аргументи за потребността от понижаване изгарянето на изкопаеми горива не са ни били задоволителни, ето ни още една.

Връзката сред атмосферното замърсяване и физическото здраве е доста добре открита, само че през последните години откривателите откриха доказателства, че то е нездравословно и за психическото ни здраве като, както стана ясно в този момент, усилва и честотата на самоубийствата. Въпреки това, отбелязва доктор Тамма Карлтън от Калифорнийския университет в Санта Барбара, става дума за типичен случай на корелация, която не значи безусловно причинно-следствена връзка. „ Едно от най-големите провокации при предходната работа по този проблем е, че замърсяването на въздуха е обвързвано с доста неща “, споделя Карлтън в изказване. Например през делничните дни замърсяването е по-голямо, в сравнение с през уикендите, само че надали би било безвредно да се допусна, че самото то кара хората да се самоубиват.

„ Нашата цел беше да изолираме единствено ролята на замърсяването за самоубийствата, за разлика от всички други неща, които могат да бъдат свързани с него “, споделя Карлтън. Заедно с сътрудниците си той изследва интервалите, в които замърсяването (измервано посредством равнищата на частици с диаметър 2,5 микрона или по-малко, наречени PM2,5) се усилва, без да се трансформират други фактори, с помощта на температурните инверсии. Те се появяват, когато пласт топъл въздух задържа леден въздух под него, като попречва разпръскването на замърсителите и провокира локалното им струпване. Някои градове са изключително податливи на тези инверсии заради разположението на околните хълмове.

Доколкото връзката сред замърсяването и самоубийствата е хронична и отразява дълготрайно излагане, този тест няма да помогне. Ако обаче има и остра връзка, инверсиите съставляват метод за премахване на всички смущаващи резултатите фактори.

Използвайки данни от 2000 година до 2019 година, Карлтън и неговите съавтори оповестяват за нарастване с към 25% на броя на самоубийствата в китайски окръзи през седмиците, в които инверсиите са довели до внезапно повишение на равнищата на замърсяване. „ Нивата на самоубийствата се усилват доста, когато замърсяването на въздуха се покачва “, оповестяват те. Ефектът е най-силен измежду по-възрастните дами, чиито проценти се усилват 2,5 пъти спрямо общото население. Авторите оферират няколко вероятни пояснения за това за какво точно те са най-уязвими, без понастоящем да има метод да се направи разграничаване сред тях.

От решаващо значение е, че броят на самоубийствата не е по-нисък от естественото в седмиците след инверсия, както би се очаквало, в случай че несъразмерното замърсяване просто е довело до покруса, която по този начин или другояче е щяла да се случи.

Карлтън стартира да се интересува от въпроса, откакто демонстрира, че горещото време усилва броя на самоубийствата в Индия – тревожно изобретение в един затоплящ се свят. Тя обаче вижда също, че макар повишението на температурите броят на самоубийствата в международен мащаб понижава, като в Китай тази наклонност се случва по-бързо, в сравнение с съвсем на всички места другаде. Значителна причина за това е намаляването на замърсяването на въздуха в китайските градове, което пък се дължи на замяната на старите въглищни печки с по-чисти технологии.

„ Тридесетгодишното стопляне в Индия е довело до почти същия размер на самоубийствата, както към 5 години надзор на замърсяването на въздуха в Китай “, споделя Карлтън, като последното е избавило към 46 000 живота. Тя обаче означи, че 90% от самоубийствата не могат да бъдат обяснени със замърсяването. Възможно е пандемията да е объркала нещата.

По-трудно е да се мери по-широкото психологично здраве, само че е допустимо самоубийствата да съставляват върха на голям айсберг от премеждия, за които способства и замърсяването на въздуха.

Откритието е чудесна вест за Китай. Въпреки че замърсяването е намаляло доста, то ще намалее още повече, защото впечатляващото нарастване на производството на сила от слънце и вятър ще стартира да измества даже релативно чистото произвеждане на въглища, евентуално от тази година. Междувременно електрическите коли към този момент са толкоз известни в страната, че скоро броят на бензиновите и дизеловите също ще доближи своя връх, след което ще стартира да спада.

Това не е толкоз позитивна констатация за местата, където замърсяването към момента се усилва, само че демонстрира, че има още изгоди, в случай че страните могат да прескочат стадия на индустриализация с въглища и петрол и да преминат напряко към възобновими енергийни източници.

„ Често мислим за самоубийствата и психологичното здраве като за проблем, който би трябвало да бъде свестен и решен на самостоятелно равнище “, споделя Карлтън. „ Този резултат показва значимата роля на публичната политика, на политиката в региона на околната среда, за намаляване на рецесиите, свързани с психологичното здраве и самоубийствата, като нужно допълнение към намесата на самостоятелно равнище. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР