Изследователите от най-големия ускорител на частици в света в Швейцария

...
Изследователите от най-големия ускорител на частици в света в Швейцария
Коментари Харесай

Нова супер-машина за разбиване на атоми ще търси липсващите 95% от Вселената

Изследователите от най-големия ускорител на частици в света в Швейцария са показали оферти за нов, доста по-голям суперколайдер.


Целта е да се открият нови частици, които да провокират гражданска война във физиката и да доведат до по-пълно схващане на действието на Вселената.

Ако бъде утвърден, той ще бъде три пъти по-голям от сегашната гигантска машина.

Но цената му от 17 милиарда паунда повдигна някои въпроси, като един критик дефинира разноските като " безразсъдни ".

Тези средства, които съставляват единствено първичните разноски за строителство, ще бъдат предоставени от страните членки на Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН), в това число Обединеното кралство, а някои специалисти слагат под въпрос икономическата целенасоченост на плана.

Най-голямото достижение на Големия адронен колайдер (LHC) беше откриването на нова парченце, наречена Хигс бозон, през 2012 година Но от този момент упоритостта му да открие двата свещени граала на физиката - тъмната материя и тъмната сила - се оказа непостижима и някои откриватели считат, че има по-евтини разновидности.

Новата машина се назовава Future Circular Collider (FCC). Генералният шеф на Церн, проф. Фабиола Джаноти, съобщи пред Би Би Си, че в случай че бъде утвърдена, това ще бъде " прелестна машина ".

" Това е инструмент, който ще разреши на човечеството да направи големи крачки напред в отговорите на въпроси от фундаменталната физика, свързани с познанията ни за Вселената. А с цел да създадем това, се нуждаем от по-мощен инструмент, който да отговори на тези въпроси ", сподели тя.

Церн е ситуиран на границата сред Швейцария и Франция, покрай Женева.

LHC се състои от под земята кръговиден тунел с обиколка 27 км. Той форсира вътрешността на атомите (адроните) както по посока на часовниковата стрелка, по този начин и назад на нея до скорости, близки до скоростта на светлината, и в избрани моменти ги разрушава по-силно, в сравнение с може да направи всяка друга машина за разтрошаване на атоми в света.

По-малките субатомни частици, останали от конфликтите, оказват помощ на учените да схванат от какво са построени атомите и по какъв начин взаимодействат между тях.

Съществуването на конструктивен детайл, който дава формата на всички останали частици във Вселената, е предсказано през 1964 година от шотландския физик Питър Хигс, само че е намерено в LHC едвам през 2012 година Това е последното парче от пъзела на актуалната доктрина на субатомната физика, наречена Стандартен модел.

Предложението е по-големият ускорител да бъде построен на два стадия. Първият ще стартира да действа в средата на 40-те години на ХХ век и ще сблъсква електрони дружно. Надяваме се, че увеличената сила ще докара до образуването на огромен брой частици на Хигс, които учените ще могат да изследват в елементи.

Вторият стадий ще стартира през 2070 година и ще изисква по-мощни магнити, толкоз усъвършенствани, че към момента не са изобретени. Вместо електрони в търсенето на напълно нови частици ще се употребяват по-тежки протони.

FCC ще бъде съвсем три пъти по-голям от обиколката на LHC, ще има голяма дължина от 91 км и ще бъде два пъти по-дълбок. Той би трябвало да е по-дълбок, с цел да не доближи до повърхността по-силното излъчване, създавано от по-високите сили./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР