Изследователите Крейг Шулц и Крис Харисън от Future Interfaces Group

...
Изследователите Крейг Шулц и Крис Харисън от Future Interfaces Group
Коментари Харесай

Разработен е OLED-екран, на чиято повърхност могат да се появяват и изчезват изпъкнали бутони

Изследователите Крейг Шулц и Крис Харисън от Future Interfaces Group (FIG) в университета Карнеги Мелън сътвориха екран, който при команда може да сътвори издатини на повърхността си. Тази идея към този момент е съществувала и преди, само че актуалната версия е по-тънка, по-лека и по-гъвкава.

Специалният пласт от Flat Panel Haptics може да бъде подложен под OLED-панел, за основаване на проекционен екран. Вградените електроосмотични помпи (EEOPs) съставляват масиви от течни помпи върху тъничък изпълнителен пласт, вграден в устройство със сензорен екран, като смарт телефон или авто екран.

Когато детайл на екрана изисква изскачащ бутон, течността изпълва част от EEOP-слоя и горният OLED-панел се огъва, с цел да одобри тази форма. Резултатът е „ физически бутон “, който стърчи над равната повърхнина с цели 1,5 mm, което е задоволително, с цел да се направи разликата. Когато бутонът бъде отстранен от екрана, панелът се връща в плоско положение. Изследователският екип споделя, че всяка област лишава към една секунда, с цел да се запълни, и те се усещат твърди на досег.

Технологията припомня на отварящата се сензорна клавиатура Tactus, която се оферираше във тип на обемист калъф за iPad mini. Прототипът FIG може да придобива по-динамични форми и размери, тъй че изследователският екип споделя, че дебелината на тяхното решение го отличава от останалите.

Изследователите декларират, че „ главното преимущество на този метод е, че цялата механична система съществува в стилен и тъничък форм-фактор с дебелина под 5 mm, зарежда се единствено посредством двойка електрически кабели и ръководеща електроника. Устройството е леко (по-малко от 40 грама) и устоя на задоволително мощ, с цел да може потребителят да взаимодейства “.

Плаващите бутони в настоящия си тип имат стеснен набор от форми и размери, което понижава тяхната еластичност. Но в случай че откривателите в последна сметка съумеят да приложат същия принцип към пласт с повече/по-малко изскачащи бутони (по-висока разграничителна дарба на пикселите), това може да отвори нови благоприятни условия за потребителско взаимоотношение, в това число писане, игри, ръководство на автомобила и други.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР