Изследователите, които търсят отговори на въпроса защо някои видове рак

...
Изследователите, които търсят отговори на въпроса защо някои видове рак
Коментари Харесай

Ново проучване: Ускореното стареене повишава риска от рак

Изследователите, които търсят отговори на въпроса за какво някои типове рак зачестяват при по-младите, настояват, че са разкрили забавна диря – връзка с ускореното биологично стареене.

Стареенето е главният риск за доста типове рак, което значи, че колкото по-възрастни ставате, толкоз по-вероятно е да бъдете диагностицирани, написа Си Ен Ен.

 

При 73% от пациентите, подложени на новото лекуване, ракът не се е върнал или популяризирал

 

Все повече специалисти признават, че възрастта е освен това от броя на свещичките върху тортата. Това е и износването на организма, породено от метода на живот, напрежението и генетиката, което от време на време се назовава биологична възраст на индивида.

„ Всички знаем, че ракът е болест на стареенето. Въпреки това, той в действителност настава измежду по-младото население. Дали можем да използваме добре създадената идея за биологичното стареене, с цел да я използван към по-младото потомство, е в действителност недокосната област “, споделя доктор Ин Као, доцент по хирургия в Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис и старши създател на новото проучване.

 

Продуктите на един от най-големите производители в Тайван, Индонезия и Малайзия съдържат канцерогенни съставки

 

Фактори на биологичното стареене

Као и нейният екип преглеждат медицинските досиета на 148 724 души на възраст от 37 до 54 години, които са участници в огромен указател с данни, наименуван UK Biobank. Те се стопират на девет кръвни маркера, за които е потвърдено, че корелират с биологичната възраст:

албумин: протеин, създаван от черния дроб, който понижава с възрастта;креатинин: отпадъчен артикул в кръвта, който се образува при храносмилането на протеини и разграждането на мускулна тъкан; индикатор за функционалността на бъбреците. По-ниските му равнища корелират с дълголетие;глюкоза: с напредването на възрастта кръвната захар остава по-висока за по-дълго време след хранене;с-реактивен протеин: създава се от черния дроб в отговор на възпаление; релативно по-високите равнища подхождат на по-бързото остаряване;процент лимфоцити: концентрацията на тези бели кръвни кафези, свързани с имунната функционалност, има наклонност да понижава с възрастта;среден размер на клетките: мярка за междинния размер на алените кръвни кафези, който се усилва с възрастта;широчина на систематизиране на еритроцитите: разликата сред размера на най-малките и най-големите еритроцити на индивида, която има наклонност да се усилва с възрастта;алкална фосфатаза: ензим, създаван основно от черния дроб и костите, който има наклонност да се усилва с възрастта;брой на белите кръвни кафези: броят на белите кръвни телца в горната част на естествения диапазон в кръвта може да подхожда на по-голямо остаряване.

 

Няма причина да слагаме предел до 100 или 200 години живот, сподели той

 

Тези девет стойности са включени в логаритъм, наименуван PhenoAge, който е употребен за пресмятане на биологичната възраст на всеки човек. Изследователите дефинират ускореното стареене, като съпоставят биологичната възраст на хората с тяхната хронологична такава.

 

 

След това те ревизират регистрите за ракови болести, с цел да открият какъв брой от участниците в групата са били диагностицирани с ранни ракови болести, които откривателите дефинират като ракови болести, появили се преди 55-годишна възраст.

Диагностицирани са съвсем 3200 такива случая на рак. Изследователите откриват, че при хората, родени през 1965 година или по-късно, вероятността да проявят ускорено стареене е със 17% по-голяма, в сравнение с при родените от 1950 до 1954 година

 

Целта е да се намерят способи за „ превръщане “ на стареенето на сърцето и за понижаване на рисковете от болести

 

След като поправят данните за фактори, които съгласно тях биха могли да изкривят резултатите, откривателите откриват, че ускореното стареене е обвързвано с нараснал риск от рак . Най-силните връзки се следят при рака на белия дроб, стомаха и червата, както и при рака на матката.

В съпоставяне с хората, които са имали минимум ускорено стареене в извадката от UK Biobank, тези, които с най-високи резултати, са имали два пъти по-висок риск от ранен рак на белия дроб, над 60% по-висок риск от израстък на стомаха и червата и над 80% по-висок риск от рак на матката.

 

При проучването на са видяни тежки странични затруднения

 

Проучването няма за цел да даде отговор на въпроса за какво тези типове рак наподобява са най-силно свързани с ускореното стареене, само че ръководителят му Руий Тиан има някои теории. Според нея е допустимо белите дробове да са по-уязвими към стареенето от други типове тъкани, така те имат лимитирана дарба да се възвръщат. Тя споделя, че ракът на стомаха и червата е обвързван с възпаленията, които се усилват с напредването на възрастта.

По думите на Као изследването има и минусите – да вземем за пример, хората не са били проследявани във времето. Резултатите от кръвните проби са от еднократно проучване, тъй че дават единствено моментна визия за риска, който може да се промени. В идеалния случай Као споделя, че биха могли да наблюдават същата група хора в продължение на години, като вземат кръвни проби по време на проучването, с цел да получат по-точна траектория на риска.

Според Као връзката би трябвало да се ревизира и при по-разнообразни популации и да се обясни по-добре въздействието на обществените фактори, свързани с расовата дискриминация.

 

Десетилетия наред тези химични детайли са замърсявали въздуха, почвата и водите

 

Ако сте хора, изложени на по-висок риск, защото клетките ви стареят по-бързо или имате такива близки или познати, можете да се/ги насочите и към промени в метода на живот: хранене, физически извършения и сън, споделя доктор Ан Блейс от университета на Минесота.

„ Има медикаменти, които също наподобява могат да забавят ускореното стареене ", добавя Блейс, който тества две от тях при хора, претърпели рак. При тях постоянно се следи по-силно биологично стареене, може би заради последствията от лечения като химиотерапия и радиация.

В изследването са взели участие 35 здрави възрастни хора от 64-годишна възраст нагоре

Лекарствата принадлежат към група, наречена сенолитици, за които се счита, че се насочват към повредените и стареещи кафези и се отървават от тях.

Засега не е ясно кой би могъл да се възползва от тези медикаменти, само че оценките на ускореното стареене като PhenoAge биха могли един ден да оказват помощ на лекарите да насочат хората, които най-вече се нуждаят от тях.

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР