Изследователи в Сингапур са разработили умна превръзка, която дава възможност

...
Изследователи в Сингапур са разработили умна превръзка, която дава възможност
Коментари Харесай

Учени тестват умна превръзка за дистанционно възстановяване

Изследователи в Сингапур са създали интелигентна превръзка, която дава опция пациенти с хронични рани да бъдат следени отдалечено посредством приложение на мобилно устройство, спестявайки им визити при доктор, съобщи Ройтерс.

Изследователският екип от Националния университет на Сингапур е създал носим датчик, прикован към транспарантна превръзка, който наблюдава напредъка в заздравяването на рани, употребявайки информация като температура, вид бактерии и равнища на pH и инфектиране.

" Когато някой има рана или язва, която е инфектирана, единственият метод за проучването й е посредством образна инспекция. Ако лекарят се нуждае от спомагателна информация, той ще вземе течност от раната и ще изпрати тестът в лаборатория за по-нататъшно тестване ", изяснява Чве Тек Лим, водещ откривател в катедрата по биомедицинско инженерство.

" Това, което се опитваме да създадем, е да използваме нашата интелигентна превръзка, с цел да съкратим процедурата от дни до едвам няколко минути ", добавя той, като го цитира Българска телеграфна агенция.

Разработената от сингупарските експерти технология " ВиКеър " (VeCare) дава опция на пациентите да се възстановят вкъщи и да посещават доктор единствено при нужда.

Превръзката е тествана върху пациенти с хронични венозни (трофични) язви, породени от проблеми с кръвообращението във вените. Събирането на данни за раните до момента е било дейно, съгласно Лим.

Умната превръзка може да откри евентуално приложение и за други рани, като да вземем за пример язви на диабетно ходило, добавя откривателят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР