Открито е голямо изтичане на метан в Балтийско море

...
Изследователи в Швеция са открили, че големи количества метан, мощен
Коментари Харесай

Изследователи в Швеция са открили, че големи количества метан, мощен парников газ, изтича от необичайни дълбочини на дъното на Балтийско море.

В скорошна експедиция изследователи от Стокхолмския университет и Университета Лине откриха мехурчета метан, издигащи се на 370 метра (1200 фута) от морското дъно, рязък контраст с очакваните 150-200 метра.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Сондата за саботаж на "Северен поток" се обръща към улики в Полша: ДокладНов доклад сочи, че зад атаките по "Северен поток" стоят проукраински групиРуските изтребители провеждат бойни тренировки над Балтийско мореСеверен поток изпуска вероятно най-голямото изпускане на метан някога: ООНкрай на списъка

Газовите мехурчета бяха открити в зона от 20 квадратни километра (77 квадратни мили) край югоизточното крайбрежие на Швеция.

„Знаем, че газът метан може да бълбука от плитките морски дъна близо до брега на Балтийско море, но никога преди не съм виждал такива интензивни мехурчета – и определено не от такава дълбока зона“, каза изследователят Кристиан Стран, член на изследователски проект, в изявление на Стокхолмския университет.

Stranne обясни, че условията без кислород в дълбоките води на Балтийско море може да са причина мехурчетата да останат по-непокътнати, което ги кара да се издигат на повърхността по-ефективно.

Подобни изтичания на метан може да има и в други части на Балтийско море, каза той и изследователите ще извършат допълнителен анализ, за ​​да разберат причината за високите нива на отделяне на метан в района.

„Липсват знания за факторите, които управляват колко метан се произвежда в тези по-дълбоки зони и къде отива метанът“, каза ръководителят на проекта Марсело Кетцер, професор по екология в университета Лине.

Миналата година разкъсванията на тръбопровода „Северен поток“ под Балтийско море причиниха това, което вероятно ще бъде най-голямото единично изпускане на метан, регистрирано някога, според Програмата на ООН за околната среда (UNEP). Метанът улавя 80 пъти повече топлина от въглеродния диоксид.

Тръбопроводи под Балтийско море пренасяше природен газ от Русия за Германия, когато подводните експлозии миналия септември причиниха сериозни щети.

Между Съединените щати и Русия бяха повдигнати обвинения в саботаж за атаката, но разследванията не са открили убедителни доказателства кой е отговорен.

През октомври 2022 г. Датската енергийна агенция съобщи, че спуканите тръбопроводи са спрели да отделят метан.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР