Изследователи са успели да проследят причината за смъртта на великия

...
Изследователи са успели да проследят причината за смъртта на великия
Коментари Харесай

Кичур коса разкри - Бетовен е умрял от алкохолизъм

Изследователи са съумели да проследят повода за гибелта на великия композитор на класическа музика Лудвиг ван Бетовен, като са анализирали ДНК от няколко кичура коса, за които преди този момент е открито, че са на известния музикант. Те разкриха резултатите от този упорит план, почнал през 2014 година

Преди съвсем два века, на 26 март 1827 година, във Виена на 56-годишна възраст умира един от най-влиятелните композитори на класическа музика - Лудвиг ван Бетовен. Оттогава насам обаче измежду учените непрестанно се водят разногласия по отношение на точните аргументи за гибелта му.

Сега откривателите са употребявали нова техника с цел да хвърлят светлина върху преждевременната гибел на немския композитор. Те са анализирали неговата ДНК от косата му.

Проучването им, оповестено на 22 март в научното списание Current Biology, разкрива мощна генетична предразположеност към чернодробни болести, както и зараза с вируса на хепатит В в края на живота му. Тези два фактора евентуално са съдействали за гибелта му, най-вероятно от цироза, усложнена от потреблението на алкохол.

Но, за жалост, те не могат да обяснят повода за прогресиращата му глухота, която предизвиква толкоз доста болежка на композитора на Деветата симфония.

През 1802 година в писмо до братята си, написано в миг на обезсърчение, композиторът показва желанието си заболяването му да бъде разказана след гибелта му и да стане обществено притежание. " Постарахме се да осъществим това предпочитание ", съобщи на конференция Тристан Бег, откривател от Университета в Кеймбридж и водещ създател на проучването.

И въпреки че мистерията към момента се крие към някои от многото патологии, от които е страдал Бетовен, " имахме голям шанс (...) да получим такива впечатляващи резултати ", сподели ученият, който стои зад плана.

Досега проучванията върху здравето на Бетовен се основаваха на неговата преписка, дневник, мемоари на лекари и отчети от аутопсии.

Този път учените изследват осем кичура коса, показани като принадлежащи на Бетховен и взети от обществени или частни сбирки. Те откриват, че пет от тях произлизат от еднакъв мъж, като промените демонстрират, че са от началото на XIX век.

От тези пет кичура историята на предаване в продължение на два века е непрекъсната за два от тях и е подкрепена с богата документи. Единият е подарен от самия Бетовен на негов другар музикант през 1826 година, а вторият е принадлежал на фамилен другар, който провел погребението му.

Според откривателите тези пет кичура, които обгръщат последните седем години от живота на Бетовен, на практика подсигуряват достоверността си. От истинските осем три други са дисквалифицирани, в това число един, която е употребена в поддръжка на хипотезата за гибел от отравяне с олово. Този кичур в действителност е принадлежал на жена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР