Изследователи са подмладили клетките на кожата на 53-годишна жена, така

...
Изследователи са подмладили клетките на кожата на 53-годишна жена, така
Коментари Харесай

Ето как 53-годишна жена заприлича на младо момиче

Изследователи са подмладили клетките на кожата на 53-годишна жена, тъй че те да подхождат на тези на 23-годишна, заяви Би Би Си.

Учените от университета на Кембридж считат, че могат да създадат същото и с други тъкани в тялото. 

Крайната цел е да се разработят лекувания за свързани с възрастта болести като диабет, заболявания на сърцето, неврологични разстройства.

Технологията е основана върху техниките, употребявани за основаването на клонираната овца Доли преди повече от 25 години.

Ръководителят на екипа професор Волф Райк се надява, че техниката в последна сметка може да бъде употребена, с цел да бъдат поддържани хората по-здрави за по-дълго време, до момента в който остаряват.

" Мечтаехме за сходно нещо. Много постоянно срещани заболявания се утежняват с възрастта и мисълта да помогнем на хората по този метод е супер вълнуваща ", сподели той.

Проф. Райк обаче акцентира, че трудът им, оповестен в списание иЛайф, е на доста ранен стадий. Той добавя, че би трябвало да се преодолеят няколко научни казуса, преди да се премине от лабораторията към клиниката. Райк обаче счита, че демонстрирането за първи път, че подмладяването на клетките е допустимо, е значима стъпка напред.

Техниката, употребена за основаването на Доли, е опростена през 2006 година Новият способ, наименуван IPS (индуцирани плурипотентни стволови клетки) включва прибавяне на химикали към възрастни кафези за към 50 дни. Това води до генетични промени, които трансформират възрастните кафези в стволови. 

И при двете техники основаните стволови кафези би трябвало да се развият в клетките и тъканите, от които пациентът се нуждае. Това се оказва мъчно и макар десетилетията старания, потреблението на стволови кафези за лекуване на болести понастоящем е извънредно лимитирано.

Екипът на професор Райк употребява техниката IPS върху кожни кафези на 53-годишна възраст. Учените обаче редуцират химическата баня от 50 на към 12 дни. Д-р Дилгит Гил от изследователския екип с изненада открива, че клетките не са се трансформирали в ембрионални стволови кафези, а в подмладени кожни кафези, които наподобяват и се държат по този начин, като че ли са от 23-годишен субект.

" Спомням си деня, в който получих резултатите и не можех да допускам, че някои от клетките са с 30 години по-млади, в сравнение с трябваше да бъдат. Беше доста трогателен ден! ", споделя Гил.

Техниката не може да бъде приложена неотложно в клиника, защото методът IPS усилва риска от рак. Професор Райк обаче е убеден, че откакто към този момент е известно, че подмладяването на клетките е допустимо, неговият екип може да откри различен, по-безопасен способ.

" Дългосрочната цел е да се удължи продължителността на човешкото здраве, а не на живота, тъй че хората да остаряват по по-здравословен метод ", споделя той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР