Изследователи постигнаха нов рекорд за предаване на данни по оптично

...
Изследователи постигнаха нов рекорд за предаване на данни по оптично
Коментари Харесай

Японски рекорд в предаването на данни по оптика


Изследователи реализираха нов връх за предаване на данни по оптично влакно
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Националния институт за осведомителни и информационни технологии в Япония (NICT) сполучливо приключиха първото предаване на данни в диапазоните S, C и L на дълги дистанции върху четирижилно оптично влакно със общоприет външен диаметър (0,125 mm).

Изследователите, водени от Бенджамин Дж. Путнам, са проектирали предавателна система, която се възползва в цялостна степен от технологията за мултиплексиране с делене на дължината на вълната, комбинирайки разнообразни усилвателни технологии, с цел да реализиран предаване със скорост 319 терабита в секунда (Tb/s) на разстояние 3001 км.

Част от системата на японските откриватели – секцията за раманово увеличаване
(снимка: NICT)

Използвайки обща метрика за съпоставяне на предаването по оптични нишки, посочените скорост на предаване и разстояние дават стойност 957 Pb/s/km, което е международен връх за оптични нишки със общоприет външен диаметър.

Предаването на разстояние от 3001 км e осъществено посредством потребление на лугиран усилвател от легирани нишки с ербий и тулий и разпределено раманово увеличаване.

Постижението показва капацитета на SDM оптичните кабели със общоприет диаметър на обвивката и съгласуемост със съществуващите кабелни технологии, откривателите от NICT.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР