Изследователи от университетската болница на Цюрих, университета на Цюрих, болница

...
Изследователи от университетската болница на Цюрих, университета на Цюрих, болница
Коментари Харесай

Откриха как да прогнозират кои пациенти са податливи на дълъг COVID-19

Изследователи от университетската болница на Цюрих, университета на Цюрих, болница " Устер ", болница " Лиматал " и Градската болница на Цюрих, Швейцария са създали способ, който може да предвижда кои пациенти с COVID-19 ще развият т.нар пост-COVID синдром или дълъг Коронавирус, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Резултатите от проучването, извършено върху стотици пациенти с COVID-19 , са оповестени от сп. " Нейчър камюникейшънс ".

Скоро след началото на пандемията лекари започнаха да оповестяват, че някои пациенти, възстановили се от инфекцията, не престават да изпитват признаци като загуба на подушване и усет, затруднено дишане и " мозъчна мъгла " за дълги интервали, откакто към този момент са се освободили от вируса. Вече в третата година от началото на пандемията доста пациенти не престават да страдат от дълъг Коронавирус, без да са известни аргументите за това.

Швейцарските експерти са изследвали здравната история на 175 души, прекарали COVID-19 и на 40 души, които не са били инфектирани по време на изследването, траяло към година.

През този интервал е открито, че 82,2 на 100 от прекаралите тежко инфекцията, страдат от дълъг Коронавирус спрямо едвам 53,9 на 100 от пациентите с умерено заболяване. Оказало се също, че пациентите в дълъг Коронавирус са образували по-малко IgM и IgG3 антитела по време на инфекцията спрямо тези, прекарали я по-леко.

Специалистите са открили и други рискови фактори, както и че пациенти с астма или по-възрастните пациенти са по-склонни да страдат от дълъг COVID-19.
Авторите на проучването комбинират всички тези фактори и основават канара на рисковите фактори, която изпитват върху други 395 пациента с COVID-19. Установява се, че точността на скалата варира според от разнообразието на факторите, само че като цяло е ефикасен инструмент за прогнозиране на вероятността от пост-COVID синдром.

Авторите означават, че скалата е използвана едвам след преболедуване. Предстои да се открива за какво хората развиват пост-COVID синдром и кои хора са изложени на по-висок риск от него след заразяване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР