Изследователи от Университета в Кеймбридж програмираха робот-готвач да приготвя салати

...
Изследователи от Университета в Кеймбридж програмираха робот-готвач да приготвя салати
Коментари Харесай

Робот-готвач се научи да готви с гледането на видео

Изследователи от Университета в Кеймбридж програмираха робот-готвач да подготвя салати по осем опростени предписания. След като гледал видеоклип, в който човек показва една от рецептите, роботът съумял да дефинира коя е рецептата и да подготви салата по нея. В края на опита роботът съумял да подготви ядене по нова рецепта, с която не бил осведомен преди този момент. Резултатите на учените демонстрират, че видеосъдържанието може да бъде скъп източник на данни за образование на роботи и автоматизираното произвеждане на храни. Но не и видеоклиповете от YouTube – те не са подобаващи за сходно образование.

Учените са подготвили осем елементарни предписания за салати и са снимали по какъв начин ги подготвят готвачите. След това откривателите са употребявали обществено налична невронна мрежа, с цел да обучат своя робот-готвач. Невронната мрежа към този момент е била програмирана да разпознава другите обекти, в това число плодовете и зеленчуците, употребявани в осемте предписания за салати – броколи, моркови, ябълка, банан и портокал.

Използвайки способи за компютърно зрение, роботът е анализирал всеки кадър от видеоклипа и е разпознал другите обекти и техните характерности – ножа, съставките, ръцете, дланите и лицето на индивида демонстратор. Разпознавайки съставките и дейностите на индивида готвач, роботът дефинира коя рецепта се подготвя. Така роботът стига до заключението, че в случай че индивидът демонстратор държи нож в едната си ръка и морков в другата, морковът ще бъде нарязан.

От 16-те гледани видеоклипа роботът разпознава вярната рецепта в 93% от случаите, макар че разпознава единствено 83% от дейностите на индивида готвач. Роботът също по този начин разбра, че дребни промени в рецептата, като да вземем за пример подготвяне на двойна порция или човешка неточност при прибавянето на съставна част, са вариации, а не нова рецепта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР