Изследователи от Университета Астън в Англия са постигнали рекордна скорост

...
Изследователи от Университета Астън в Англия са постигнали рекордна скорост
Коментари Харесай

Поставен е нов рекорд за скорост на трансфер на данни по обикновен оптичен кабел

Изследователи от Университета Астън в Англия са постигнали рекордна скорост на трансфер на данни от 378,9 Tbps (378 милиона мегабита в секунда) със общоприет оптичен кабел. Те са употребявали нови диапазони от дължини на вълните, които до момента не са били употребявани в оптичните системи – 37,6 THz.

Успешният транспорт на данни стана вероятен с помощта на взаимните старания на Владек Форисяк от Института по фотонни технологии към Университета Астън и доктор Иън Филипс. Разработката е осъществена взаимно с учени от Националния институт за осведомителни и информационни технологии (NICT) в Япония и Nokia Bell Labs в Съединени американски щати.

Тъй като търсенето на повече данни се усилва се чака тази новоразработена технология да помогне да се отговори на бъдещото търсене.

За да се употребяват преимуществата на новите диапазони на дължината на вълната е трябвало да се разработят специфични оптични усилватели и изравнители.

„ Най-общо казано, данните се предаваха по оптично влакно, тъкмо както елементарната интернет връзка вкъщи или в офиса. Наред с нормалните търговски решения за C- и L-диапазона обаче използвахме два спомагателни – Е- и S-диапазона. Традиционно те не се употребяват, защото C- и L-лентите обезпечават задоволителна ширина на честотната лента за потребностите на потребителите. “

коментира Иън Филипс

Резултатите от опита са оповестени в списание Optics Letters. Те също по този начин бяха показани на Европейската конференция по оптични връзки (ECOC), която се организира през октомври предходната година.

Това достижение освен съставлява забележителен скок напред в технологията за предаване на данни. То слага нов аршин за бъдещите проучвания в тази област.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР